back to top

TRI NAMIRNICE ZAČEPLJUJU ARTERIJE: EVO ŠTA KAŽE NUTRICIONISTA O NJIMA

Međutim, ako pazimo na svoje zdravlje, važno je obratiti pažnju na ono što dodajemo na svoj tanjir. Posebno kada je riječ o zdravlju srca. Postoji nekoliko uobičajenih namirnica koje bismo trebali zamijeniti nekim zdravijim alternativama.

Nutrisionista Jesse Feder otkrio je tri namirnice koje začepljuju arterije i loše su za zdravlje srca, prenosi Index.hr.

1. Punomasno mlijeko

Punomasno mlijeko može biti kremasto i ukusno, ali visok sadržaj masnoće, posebno zasićenih, može uzrokovati probleme našem srcu.

  • Visoka količina zasićenih masti može pridonijeti povećanju nivoa LDL-a, ili lošeg holesterola – kaže Feder za SheFinds.

 Povišeni LDL poznat je po začepljenju arterija, što zatim doprinosi kardiovaskularnim problemima. Umjesto toga, dijetetičar preporučuje da se odlučimo za mlijeko sa smanjenim udjelom masti ili za alternativu poput bademovog mlijeka.

2. Sir s visokim udjelom masti

Iako je ukusan, sir može biti značajan izvor zasićenih masti i kalorija. Sirevi s visokim udjelom masti, kao što su cheddar i švicarski, mogu biti najštetniji za zdravlje našeg srca.

  • Preporučujem sir sa smanjenim udjelom masti kako bi se smanjio unos kalorija, masti i zasićenih masti – savjetuje dijetetičar.

Neke od opcija su Gouda s niskim udjelom masti, kozji sir ili feta sir.

3. Kokosovo ulje

Bez obzira na činjenicu da se posljednjih godina hvalilo kao zdrava opcija, kokosovo ulje ipak nije tako dobro za srce, kaže Feder.

  • Umjesto kokosovog ulja, preporučujem korištenje avokada ili maslinovog ulja jer sadrže puno manje zasićenih masti – rekao je.

Iako kokosovo ulje može imati svoje mjesto u određenim receptima, korištenje maslinovog ulja bolja je opcija jer je bogato mononezasićenim mastima koje podržavaju zdravlje srca.

Naravno, važno je zapamtiti da svi imamo različite prehrambene potrebe i da izuzetno restriktivna dijeta dugoročno može biti štetna za zdravlje. Obično je u redu s vremena na vrijeme uživati u svojim omiljenim namirnicama.

Međutim, donošenjem izbora i zamjenom sastojaka koji začepljuju arterije zdravijim alternativama možemo poduzeti proaktivne korake prema očuvanju našeg zdravlja.

TRI NAMIRNICE ZAČEPLJUJU ARTERIJE: EVO ŠTA KAŽE NUTRICIONISTA O NJIMA first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima