back to top

TRNU VAM RUKE ILI PRSTI?

Kada nam trnu prsti javlja se osećaj peckanja u prstima, nalik bockanju malim iglicama ili „mravinjanje“ u prstima šake. Trnjenje prstiju obično je rezultat nedostatka dotoka krvi do prstiju ili oštećenja nerva, koji se proteže do šake i prstiju. Osim toga, prsti mogu da trnu i zbog infekcija, upalnih stanja ili osnovnog zdravstvenog stanja.

Trnjenje prstiju je vrsta parestezije – neurološke bolesti ili neuropatskog bola, koji se javlja kao posledica oštećenja ili disfunkcije perifernog nervnog sistema. Javlja se u obliku trnaca, „iglica“, bockanja, žarenja ili pečenja. Usled nedostatka krvi, prekida ili lošeg snabdevanja krvlju određenog područja ili oštećenja nerava, koji krvlju snabdevaju ruku i prste, javlja se trnjenje prstiju. Osećaj trnjenja prstiju najčešće je privremen i nestaje kada ruka počne da se pomera.

Šta može da izazove trnjenje prstiju?

Mnoga medicinska stanja, kao što je dijabetes, mogu da izazovu trnce u prstima. Svaka aktivnost, koja izaziva produženi pritisak na nerv, kao što su fine motoričke aktivnosti, pokreti koji se ponavljaju i spavanje na pogrešan način na ruci, takođe može da dovede do trnjenja prstiju. Parestezija, trnjenje šake i prstiju može da bude uzrokovana sledećim stanjima i bolestima:

    sindrom kubitalnog tunela (posledica kompresije

    ulnarnog živca u laktu, obično u slučaju dugotrajnog

    pisanja na tastaturi, držanja „miša“ ili držanja mobilnog telefona uz uho)

    sindrom karpalnog tunela

    polineuropatija (oštećenje perifernih živaca)

    dugotrajno napeti mišći

    Raynaudov sindrom

    reumatoidni artritis,

    manjak vitamina B12

trnu vam ruke ili prsti?
TRNU VAM RUKE ILI PRSTI?

Šta znači kad utrne mali prst ili kažiprst?

Prsti mogu da trnu i zbog ortopedskih stanja, koja komprimuju određeni nerv. Lekari navode da u odnosu na to gde se javljaju trnci ili koji je prst utrnuo, može lakše da se odredi odakle potiče problem:

    peckanje i utrnulost malog i domalog prsta zajedno mogu da budu znak uklještenja ili kompresije ulnarnog nerva u ruci, zbog problema sa zglobom ramena, lakta ili ručnog zgloba

    utrnulost kažiprsta, zajedno sa abnormalnim senzacijama u palcu i srednjem prstu, mogu da budu posledica problema sa srednjim nervom, kao što je sindrom karpalnog tunela.

    Trnci u prstima, zajedno sa drugim simptomima, kao što su nejasan govor i glavobolja, mogu da budu znak opasnosti po život, kao što je moždani udar, i zahteva hitnu medicinsku pomoć.

TRNU VAM RUKE ILI PRSTI? first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima