back to top

U BIH OD HRIPAVCA UMRLA BEBA

u bih od hripavca umrla beba

Beba nije bila vakcinisana, a imala je i drugih zdravstvenih problema, objavio je BHRT.

Nadležni kažu da nema mjesta širenju panike, ali pozivaju na vakcinisanje djece.

“I PORED SVIH MJERA, DIJETE JE NAŽALOST PREMINULO”

  • I pored svih mjera koje su kolege s klinike za pedijatriju poduzeli, dijete je nažalost preminulo. Mogu reći da je dijete imalo i neke druge zdravstvene probleme i mogu vam reći da dijete nije bilo vakcinisano, zbog tih bolesti ili ne, ali to je period kad se prva doza za hripavac daje u drugom mjesecu – rekao je Eniz Čolaković, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK.

Hripavac je izrazito zarazna bakterijska infekcija disajnih puteva, a najbolja prevencija je redovna vakcinacija djece. Lokalni Zavod za javno zdravstvo je pozvao na redovno vakcinisanje djece kako bi se spriječila pojava i širenje zaraznih bolesti do kojeg je došlo u Hrvatskoj.

“AKO NOVOROĐENČE IMA SIMPTOME, ODMAH SE JAVITE”

Hripavac se prenosi kapljičnim putem, a prvi simptomi javljaju se nakon sedam dana. Nalik su prehladi. Ljekari kažu da su najugroženija mala djeca koja nisu potpuno razvila imunitet i nisu vakcinisana.

  • Ako imate novorođenče, to je dijete do mjesec dana života ili dijete koje je staro do tri mjeseca života, a ima recimo simptome nadraženog kašlja, pri tome ne može spavati, ima isprekidani san, loše jede, ima visoku temperaturu, onda se javlja odmah. Djeca koja su starija od tri godine, a nemaju visoke temperature, znači to su one iznad 39, 40, tresavice, ti mogu pričekati i treći dan simptoma – rekla je pedijatrica Đurđica Šešo Šimić.

Posljednji put hripavac je na području Federacije zabilježen 2018. godine, kada su 93 osobe bile zaražene. U Federaciji je procijepljenost protiv hripavca vrlo niska.

  • Radi se o bakterijskoj bolesti koja je preventabilna vakcinisanjem i pokrivena je obveznim kalendarom imunizacije. Nažalost, opseg imunizacije ovom vakcinom je 68 posto, što ne obuhvata kolektivni imunitet koji bi trebao biti preko 90 posto – rekao je Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

U Zavodu za javno zdravstvo ističu kako se posljednjih mjeseci na nivou Federacije provodi pojačan program imunizacije jer njegov pad nosi rizik da se ponovno vrate zarazne dječje bolesti koje su već godinama praktično iskorijenjene.

Nadaju se da ipak neće doći do ozbiljnijih epidemijskih razmjera.

(BHRT)

The post U BIH OD HRIPAVCA UMRLA BEBA first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima