back to top

U Trebinju uspješno realizirani projekti u sektoru poljoprivrede podržani kroz programe EU

Evropska unija je u Bosni i Hercegovini implementirala, odnosno implementira osam projekata u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, od kojih su četiri usmjerena na ciljane korisnike iz privatnog sektora, same poljoprivredne proizvođače, prerađivače, vinare i korisnike u ruralnom turizmu.

Kazala je ovo Sandra Memišević iz Direkcije za evropske integracije na edukaciji za novinare o temi “IPA podrška sektoru poljoprivrede u BiH“ koja je, u organizaciji DEI-a, održana u Trebinju.

Ona je predstavila programe EU koje Bosna i Hercegovina u ovom trenutku koristi u sektoru poljoprivrede. Novinari su imali priliku čuti i iskustva korisnika, te na licu mjesta u Trebinju i Bileći vidjeti konkretne rezultate projekata finansiranih uz pomoć sredstava Evropske unije.

Memišević je navela da je do sada realizirano, kroz projekte EU4Business, EU4Business Recovery, EU4Agri, EU4Agri Recovery, gotovo 21 milion eura investicija koje je finansirala Evropska unija.

– Ako na to dodamo iznos sufinansiranja, koji su osigurali sami korisnici ovih mjera, govorimo o iznosu od 33 miliona eura investicija koje su polučile više od 170 novih radnih mjesta u BiH u ovom sektoru – kazala je Memišević.

Istaknula je kako poljoprivreda pruža velike mogućnosti i za zapošljavanje i za ostanak u BiH.

Po njenim riječima, strateški plan ruralnog razvoja za novo razdoblje je u pripremi, a pripremljen je uz podršku EU4Agri projekta.

– Vjerujemo da će se njihovim usvajanjem otvoriti i veće mogućnosti za sektor poljoprivrede u novoj budžetskoj perspektivi do 2027. godine – kazala je Memišević.

Grad Trebinje je pozitivan primjer lokalne zajednice u kojoj se uspješno realiziraju projekti finansirani uz pomoć EU, a zamjenik gradonačelnika Dražen Bošković je kazao da su im sredstva koja su osigurali u prethodnom periodu pomogla da realiziraju projekte iz različitih oblasti – poljoprivrede, turizma, poduzetništva, ekologije, kulture, obrazovanja…

– Gotovo sve oblasti koje pokrivaju različiti programi koji se finansiraju iz fondova Evropske unije – naveo je Bošković.

Zahvaljujući projektu EU4Agri Grad Trebinje je obnovio gradsku pijacu u naselju Tini. Nabavljeno je 20 prodajnih kućica i osigurana prateća infrastruktura.

– Projekt je vrijedan oko 150 hiljada eura – 75 procenata su sredstva programa EU4Agri, a 25 procenata je sufinansiranje Grada Trebinja – kazao je Bošković.

Ocijenio je da je ovo veoma značajan projekt iz oblasti poljoprivrede i zadovoljni su njegovim rezultatima.

– Sada 20 poljoprivrednih proizvođača imaju adekvatne uslove za promociju i prodaju svojih proizvoda, što je nama u Gradu Trebinju izuzetno važno, jer je Trebinje i centar turizma. Tako da se ovi programi i projekti nadovezuju jedan na drugi, kada govorimo o oblasti turizma i poljoprivrede, i poduzetništva, sve je to povezano. Tako da svi rezultati koje ostvarujemo kroz te različite programe zajednički čine još veći uspjeh – zaključio je Bošković.

Još jedna pozitivna priča dolazi iz Podruma „Vukoje“, gdje je zahvaljujući EU4Business realiziran projekt koji se odnosi na nabavku tehnološke opreme za proizvodnju vina.

Tomo Krivokapić iz Podruma „Vukoje“ je pojasnio da su nabavljeni oprema za preradu primarne sirovine – grožđa i drvena burad koja služe za preradu poluproizvoda, odnosno vina koje je već izdvojeno iz samog mošta.

– Pored opreme koja se koristi za preradu primarne sirovine, nabavljene su drvene bačve gdje se vino, kao poluproizvod, skladišti. Tu stoji određeno vrijeme, na odležavanju, kako bi se dobio konačan proizvod – kazao je Krivokapić.

Vrijednost projekta je pola miliona KM, a kroz EU4Business subvencionirano je 50 posto investicije.

– To je vrlo značajna investicija zato što, prije svega, unapređujemo i usavršavamo svoje tehnološke kapacitete – ocijenio je Krivokapić.

Komercijalni direktor u Mljekari Pađeni u Bileći Goran Vukoje govorio je o projektima koje su realizirali zahvaljujući sredstvima Evropske unije, a novinari su imali priliku da posjete proizvodne pogone mljekare i vide kako se odvija proces proizvodnje oko 50 različitih proizvoda koje prodaju na području cijele BiH, te izvoze u Njemačku, Švedsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru.

Vukoje je pojasnio da su zahvaljujući projektu EU4Agri dobili sufinansiranje za izgradnju solarne elektrane na krovu mljekare za vlastite potrebe kapaciteta 148 kilovata i dva laboratorijska instrumenta – krioskop i pH metar.

– Naše učešće je bilo oko 45 posto, a sufinansirani smo sa 55 posto sredstava. Ukupna vrijednost investicije je bila oko 280 hiljada KM – naveo je Vukoje.

Napomenuo je da su aplicirali za još dva projekta. Jedan je vezan za cirkularnu ekonomiju i energetsku efikasnost, a drugi za informaciono-komunikacione tehnologije.

Vukoje ističe da su EU standardi dosta zahtjevni, ali su ih uspjeli dostići, održavaju ih i rade po njima.

– Što se tiče fondova, zahtjevni jesu, ali nije ništa što je neostvarivo za firmu našeg kapaciteta. Za neke firme je to daleko i ne mogu ostvariti svojim kapacitetima i raznim uslovima koji se nameću. Ali mi uspijevamo da se uklopimo u te fondove – naveo je Vukoje.

Predstavnici medija imali su priliku čuti i o iskustvima Srbije u korištenju Instrumenta pretpristupne pomoći za ruralni razvoj (IPARD).

Konsultantica za IPARD u Srbiji Katarina Misailović je ocijenila da je Srbija imala značajne koristi od ovih sredstava, istaknuvši da su poljoprivredni proizvođači sve više zainteresirani za ove mjere i sve više se prijavljuju na pozive.

– Taj trend porasta prijava je ono što najviše govori o tome koliko koristi oni imaju – navela je Misailović.

Sandra Memišević iz Direkcije za evropske integracije je kazala da će, kada se IPARD struktura uspostavi u BiH, poljoprivrednici imati veće benefite kroz takve programe.

Posjetom Trebinju završen je ciklus edukacija za novinare „O IPA konkretno“, a certifikate za sudjelovanje uručila im je direktorica Direkcije za evropske integracije Elvira Habota.

033.ba /FENA

biznis.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima