Učešćem u programima razmjene studenti obogaćuju svoja lična i profesionalna iskustva

Lorena Hrustanović (22) iz Bihaća, studentica Odsjeka marketing odnosa s medijima i javnošću na “Doba Business School“ u Mariboru i Stojan Prce (26) iz Čapljine, student logopedije na Sveučilištu u Mostaru, učestvovali su ljetos u “Work and Travel USA” programu za studente iz cijelog svijeta, a danas se ovo dvoje mladih ljudi, nakon sticanja neprocjenjivog iskustva u dalekoj Americi, odlučilo vratiti u domovinu i nastaviti graditi svoje karijere u Centru za mlade u Mostaru “Experience BiH”. 

Cilj programa “Work and Travel” u kojem su učestvovali je da upoznaju vrijednosti i stil života u SAD-u, da se osamostale, usavrše engleski jezik, steknu poznanstva i izgrade nova prijateljstva. Program je osmišljen tako da studenti steknu prva radna iskustva, da sami finansiraju život u inostranstvu i otplate uloženo, što ovaj program čini pristupačnim. 

-Ranije sam učestvovala u programu ‘Working Holiday Germany’, međutim ove godine sam odlučila da pomjerim svoje granice, te sam ljeto provela u Americi. Kolega Stojan u toku svojih studentskih dana je čak tri puta svoje nezaboravno ljeto proveo na ‘Work and Travel USA’ programu. Oboje smo bili na istoj lokaciji u Ocean Citiju. Mi smo odabrali Ocean City jer smo htjeli zabavu i zaradu na jednom mjestu. Proces prijava je bio veoma jednostavan – kaže Lorena u razgovoru za Fenu.

Kaže kako je iskustvo koje je stekla tokom boravka u Americi neprocjenjivo, te da je “Work and Travel USA” program njoj kao mladoj osobi, prije svega pomogao da usavrši znanje engleskog jezika, što joj je bilo jako bitno.

– Mnogo mi je značilo da pomjerim svoje granice i unesem ogromne promjene u svojoj poslovnoj karijeri. Tokom mog boravka koji je trajao pet mjeseci obišla sam najpoznatije gradove. Pored toga, želim da istaknem da sam sebi tražila i birala radna mjesta koja će biti povezana s mojom strukom i koja će mi biti odskočna daska u karijeri. Svoj cilj sam ostvarila i pored zarade i iskustva, vratila sam se u domovinu sa čak četiri pisma preporuke, što je meni bio najveći uspjeh – ističe Lorena.

Njen radni i kolega sa studijskog putovanja Stojan Prce navodi kako je dobar osjećaj imati prijatelje i poslovne partnere diljem svijeta, ne samo iz SAD-a. Za tri godine je stekao mnoga poznanstva i obogatio svoj životopis.

– Još je možda važnije što promijeniš svoj način razmišljanja u smislu da promijeniš radne navike na način da ništa više nije nedostižno i samo se tjeraš iz dana u dan u nove izazove i rasteš. Ja sam bio tri godine na programu i nešto što je sigurno je to da kad jednom odeš, nećeš se zadovoljiti tim jednim odlaskom, već ćeš htjeti iznova i iznova. Mnogi naši studenti su se prijavili na program po treći put. Takve prilike koje program pruža su rijetke i definitivno ih svaki student treba iskoristiti – poručuju Stojan.

Tokom programa Lorena i Stojan su imali priliku da komuniciraju sa mnogim poslovnim ljudima, da uče od njih i steknu brojne vještine, a umrežavanje je ono što ovaj program čini posebnim. 

– Sa ‘Experience BiH’ centrom za mlade sarađujem skoro tri godine. Nakon povratka iz Amerike odlučila sam da svoju karijeru nastavim da gradim u jednom zdravom i motivirajućem radnom okruženju poput Experienca. Privilegija je imati tim kao što ga imamo mi i osobe koje ulažu u mlade ljude poput nas i pomažu nam u ostvarivanju naših ciljeva – naglašava Lorena.

Njihov zadatak je da prikažu studentima mogućnosti koje im se nude samo tokom studentskih dana.

-Želimo da mlade osobe dožive ono što smo mi i da se razvijamo i vraćamo u našu domovinu sa prelijepim iskustvima. Ja sam tek nedavno počeo suradnju s Experienceom jer želim podijeliti svoje višegodišnje iskustvo i pomoći novim mladim ljudima koji se odluče na ovaj korak. Trenutno završavam fakultet pa od iduće godine neću više moći biti učesnik programa, no želim i hoću kroz rad za Centar za mlade Experience pomoći studentima i biti im na raspolaganju – kaže Stojan.

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima