back to top

Udomljavanje psa ~ što trebate znati prije udomljavanja psa

Gotovo da nema vlasnika koji svog ljubimca ne smatra članom vlastite obitelji. Psi se smatraju izvrsnim kućnim ljubimcima koji se jako vežu za svog vlasnika. Na svijetu postoji mnogo pasmina pasa, tako da imate širok izbor da vidite koji je pas najprikladniji za udomljavanje. Svaki od njih zahtijeva poseban način prehrane, životne navike, posebne uvjete u kojima živi, ​​a vrlo je važno dobro se informirati o vrsti kućnog ljubimca. prije nego što se odlučite na posvojenje.

Što je važno znati prije udomljavanja:

Njega pasa nije “jeftina”

Svi troškovi “održavanja” potrebni za psihofizičku dobrobit moraju se dodati početnim troškovima – troškovi liječenja (veterina, lijekovi, pesticidi, cijepljenja, analize, specifične pretrage, kontrolne ploče, itd.), hrana, igračke, ogrlice, tegljenje i mnoge druge troškove.

Sažeto u nekoliko riječi: držanje psa košta. Važno je to znati.

Važno je voditi računa o njihovoj higijeni

Za održavanje higijena zubi potrebna im je četkica i pasta za zube (specifična za pse). Dentalna higijena provodi se najmanje 2 puta tjedno, a vrlo je važna prevencija karijesa. Frekvencija kupanje ovisi o pasmini, što će vas veterinar najbolje uputiti. Također je potrebno redovito čistiti ušima i skratiti noktiju (kandže na šapama).

Prvi posjet veterinaru vrlo je važan

Čim kupite ili udomite psa, najbolje ga je odvesti veterinaru. Veterinar će ga cijepiti protiv brojnih bolesti (uključujući srčani crv, najopasniji od svih mikroba). Također će vas informirati o zaštiti od parazita, krpelja i buha. Uz sve to, veterinar će Vam razjasniti nejasnoće i odgovoriti na sva Vaša pitanja.

Vodite računa o njihovoj prehrani

Mnogo je namirnica koje kućanstva nikako ne bi smjela konzumirati. Konzumacija ove hrane može izazvati brojne posljedice, od najblažih (poput mučnine i proljeva) do najtežih (disfunkcija organa i smrt).

posvajanje

Ukratkopsi ne bi trebali konzumirati:

 • Slatkiši
 • Slanina
 • mliječna hrana
 • jaja
 • avokado
 • slatko voće
 • mahunarke
 • čokolada

Svaki pas ima svoj poseban karakter

Čini se čudno i možda čak i nevažno, ali u stvarnosti je vrlo važno. Svaki pas ima svoj karakter i osobnost. značenje da svaki pas ima svoj način komunikacije, svoj ukus, uči na svoj način, ima svoje specifične fizičke i emocionalne potrebe. S vremenom psi karakterom počinju nalikovati svojim vlasnicima, što se može objasniti narodnom izrekom “S kim si”.

Psi su vrlo emotivna bića

Pas koji je nesiguran u ljubav svog vlasnika može izraziti svoju nelagodu na mnogo različitih načina, koji, međutim, svi imaju zajedničko značenje: nisu ugodni ni poželjni te uzrokuju čak i vrlo ozbiljne probleme suživota..

Pse treba voljeti, pratiti, voditi, umirivati, educirati, poštivati. Nedostatak pažnje i ljubavi toliko utječe na njihovo zdravlje da može dovesti do depresije, odbijanja jela pa čak i smrti zbog tuge.

Ne kažnjavajte psa za lajanje/režanje

Kad čujete režanje psa, pomislite da se događa nešto strašno i prirodno je grditi psa i spriječiti ga da se tako loše ponaša. Ovo je upravo ozbiljna greška.

Režanje je upozorenje na nelagodu koju pas može pratiti i osjetiti na ovaj ili onaj način. Jasno je da je kažnjavanje ili vikanje na psa zbog režanja vrlo pogrešno i kontraproduktivno: ne uklanja uzrok njegove nelagode i tjera ga da nauči (pre)ponašati se neugodno bez upozorenja.

Psi su vrlo inteligentna stvorenja

Psi su vrlo inteligentni kućni ljubimci. Sposobni su naučiti i razlikovati naredbe, trikove pa čak i riječi i izraze lica. Gotovo je sigurno da će zapamtiti ključne i jednostavne riječi poput: da, ne, kuća, hrana, spavanje, kupanje… Velike su šanse da će čak pokušati odgovoriti na pitanje ili će se naljutiti na vas jer ste im odbili dati dodatnu užinu.

Neki se linjaju, neki ne

Linjanje psa ovisi o pasmini vašeg ljubimca. Određene vrste, kao npr Samojedi, vučjaci ili haskiji linjaju se u velikim količinama. Potrebno ih je svakodnevno četkati i uklanjati višak krzna. Neke rase poput mastifi, pit bullovi, čivave i mopsovi linjaju se u znatno manjim količinama, ali je također potrebno svakodnevno četkati njihovo krzno. Upravo tijekom četkanja pregledavate njihovu kožu na kojoj se mogu otkriti modrice, krpelji, promjene na koži…

Ponekad znaju biti čudni

Često se događa da psi imaju nagle nalete energije (eng. zumiranja), koje se ne može riješiti nikako, osim brzim trčanjem po cijelom parku. Osim zumiranja, mnogi će psi pokušati “komunicirati” sa svojim vlasnikom ispuštajući zvukove laveža. Haskiji su karakteristični po ovoj osobini.

Psi imaju naviku slijediti svog vlasnika, pogotovo kada idu na WC. Ovaj čudan postupak objašnjava se činjenicom da su životinje u prirodi najranjivije tijekom defekacije/mokrenja, pa vas vaš pas “drži” i štiti od potencijalnih napadača iz vaše kade.

udomljavanje psa ~ što trebate znati prije udomljavanja psa

Potreban im je osobni prostor

Ovisno o vrsti psa, potrebno je odrediti veličinu prostora. Svaki pas sebe smatra zaštitnikom i zato je potrebno imati prostor koji će štititi. Ako imate kuću, možete izabrati manjeg ili većeg psa.

Međutim, većina velikih pasa nije prikladna za život u stanu, a ako živite u stanunajbolje je da odlučite usvojiti manju pasminu Kao:

 • Pudlice
 • Mops
 • Jazavičar
 • Čivave

Pseće njuške mogu promijeniti boju

Ponekad će njihov izgled biti prvi pokazatelj određenih stanja. Na primjer, u slučaju im njuška postaje ružičasta, to je znak da vašem psu nedostaju vitamini. U slučaju da se to dogodi zimi, ne brinite. Promjena boje njuške zimi je prirodan proces njihove prilagodbe na promjenu temperature.

Savjet

dobro razmislite prije nego se odlučite na tako veliku ulogu kao što je udomljavanje psa. Ako niste 100% sigurni da je to ono što želite/na što ste spremni, odgodite odluku. Psi nisu igračke, već bića s emocijama. Stoga donesite ovu odluku samo ako to zaista želite, a nećete požaliti jer ćete dobiti prijatelja za cijeli život.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima