back to top

Uk: Plata uposlenika u predškolskom i osnovnom obrazovanju porasla za 46%

Hoće li se oporezovati prazni stanovi, ima li Vlada odgovor na zahtjeve Sindikata osnovnog obrazovanja, hoće li Trojka imati zajedničke kandidate na lokalni izborima za načelnike i u Novom Sarajevu i Centru, prijeti li Trojki najavljena Trojka 2?

O ovim, ali i brojnim drugim temama za Polis govorio je premijer KS i predsjednik Glavnog odbora Naše stranke – Nihad Uk.

Sindikat osnvnog odgoja i obrazovanja za sutra je najavio početak štrajka upozorenja, evo kako će Vlada odgovoriti na ovo.

-Idući četvrtak sazivamo jednu pres-konferenciju, mi ćemo razgovarati o povećanjima svih plata, ne samo kroz kolektivne ugovore i kroz osnovice. Željeli smo na taj način da kažemo šta smo uradili po pitanju svih plata. U ovom trenutku imamo problem sa Sindikatom gdje su nezadovoljni svojim statusom. Dakle, treća godina zaredom kako se povećavaju plate i za tri godine u tom sektoru, odnosno u tom Sindikatu je plata uposlenika u predškolskom i osnovnom obrazovanju porasla za 46% – istakao je Nihad Uk.

-Mi govorimo o ukupnom povećanju za te tri godine, ne računajući koliko Vlada KS proteklih godina ulaže u infrastrukturu i poboljšanje uslova za naše osnovce, srednjoškolce, predškolski odgoj itd. Tako da, mi se danas nalazimo u jednoj situaciji gdje meni lično nisu logični zahtjevi Sindikata. Ono što sam kroz ova dva-tri dana dobio informacija je da dosta profesora i nastavnika neće učestvovati u ovim aktivnostima. Ne misle da je to ispravan način da se dolazi do dodatnih prava u trenutku kada smo se mi rukovali i potpisali kolektivni ugovor prije nepunih mjesec dana. Nažalost, tu će samo ispaštati učenici i roditelji zajedno s njima – poručio je Uk.

-Nećemo posustati pred ucjenama Sindikata, posebno jer smo se prije par sedmica rukovali, dogovorili, zaista dobre uslove ostvarili, odnosno investirali u našu djecu s obzirom da najveći broj sati provode sa svojim vaspitačima, odnosno nastavnicima u školama – poručio je premijer KS, Nihad Uk.

-Viši nastavnik ima platu 1950 KM, plus topli obrok, karta i minuli rad, no ne treba licitirati da je odlična plata – plata je dobra, ona treba i dalje da raste i u javnom i u privatnom sektoru – dodao je Uk.

Sigurnost u KS ne smije biti predmet političkih sukoba i razmjerica

-Narativ koji se stvorio oko lošije sigurnosne situacije u našem kantonu, otvorio je vrata nekim populističkim inicijativama i djelovanju pojedinih stranaka, pojedinaca iz političkih stranaka da rade neke obračune s Vladom KS, komesarom i policijom. Mislim da je to pogrešan pristup. Ovaj segment ne smije da ima političku dimenziju, nego treba imati dimenziju interesa građana Kantona Sarajevo gdje ćemo se mi svi sigurno osjećati i tome je doprinijela i ova sjednica Skupštine KS, bez obzira što je ona razvučena na tri sjednice. Mislim da su zaključci, koje su donijeli u većini slučajeva jednoglasno, jako kvalitetni, te da će dati dobar temelj, ne samo Vladi KS, već i drugim akterima koji se tiču same sigurnosti da djeluju i da možemo imati kontrolne tačke za tri mjeseca da vidimo šta je učinjeno po tom pitanju. Zaista na jedan ozbiljan način Vlada pristupa tom problemu. Taj problem sigurnosti u KS nije isključivo naše policije i Ministarstva unutrašnjih poslova, imamo niz aktera sigurnosne situacije u KS, od obrazovnih, socijalnih, zdravstvenih ustanova, pa na koncu do same porodice koja treba da bude temelj jednog odgoja. Ne smije se dešavati da roditelj da maloljetnoj osobi da vozi automobil po gradu – pojašnjava premijer Uk.

Više o ovoj, ali i o drugim temama o kojima smo razgovarali s premijerom Kantona Sarajevo u Polisu, pogledajte na našem Youtube kanalu.

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima