Konzumacija ovih namirnica pomoći će vam da imate uravnotežen i zdrav način života, hranu bogatu proteinima i s niskim udjelom ugljikohidrata.
Škampi
Škampi su niskokalorična, visokoproteinska morska hrana, bogata hranjivim tvarima poput selena i omega-3 masnih kiselina koje podržavaju zdravlje srca i imunološku funkciju. Oko 85 grama škampa sadrži 20 grama proteina i nema ugljikohidrata.
- Kao i većina životinjskih izvora bjelančevina, škampi gotovo da nemaju ugljikohidrate. Također, imaju gotovo nula grama masnoće – ističe dijetetičarka Destini Moody.
Objašnjava da je jedenje škampa izvrsno za zdravlje srca i kontrolu tjelesne težine.
Jaja
Jaja su odličan izvor proteina i mogu se kombinirati na različite načine.
- Ono po čemu se jaja razlikuju od mliječnih izvora visokokvalitetnih proteina jest to što su niskokalorična i nemaju ugljikohidrata, što ih čini odličnima za uključivanje u gotovo svaku dijetu – objašnjava Moody.
Jedno veliko jaje sadrži 72 kalorije i šest grama proteina, prenosi Eat This, Not That. Moody dodaje da, kad jedete jaja, ne zaboravite pojesti i žumanjak koji sadrži više od polovice sadržaja proteina.
Tuna
Dijetetičarka ističe da je “konzervirana tuna vrlo podcijenjen, nemasni izvor proteina. Jeftina je i ne kvari se brzo, pa smanjuje nepotrebno bacanje hrane.” Tuna je bogat izvor omega-3 masnih kiselina, esencijalnog nutrijenta koji pozitivno utječe na zdravlje srca i mozga.
Oko 85 grama tune ima otprilike 132 kalorije i ne sadrži ugljikohidrate. Tuna je odličan odabir za sve one koji žele povećati unos proteina bez dodatnih kalorija.
Bademi
Bademi su orašasti plodovi bogati hranjivim tvarima, proteinima, zdravim mastima i vlaknima. Moody ističe da “od svih uobičajenih orašastih plodova koje ljudi vole grickati, bademi imaju najveći udio proteina.” Osim toga, pokazalo se da bademi pomažu u smanjenju štetnih upala u tijelu, sa sadržajem vitamina E, koji je snažan antioksidans.
Bademi su jedina namirnica na popisu koja sadrži nešto ugljikohidrata. “Eat This, Not That” prenosi da 23 badema sadrže 164 kalorije, šest grama proteina i šest grama ugljikohidrata.
Losos
Dijetetičarka Gianna Masi izdvojila je i losos. Ističe da je “losos bogat omega-3 masnim kiselinama i pruža oko 23 grama proteina po porciji od 85 grama, što je izvrsno za zdravlje srca i mozga”.
Dodaje da losos sadrži “značajnu količinu vitamina D i selena, koji su važni za imunološku funkciju, zdravlje štitnjače, kardiovaskularno zdravlje i mentalnu jasnoću”. Oko 85 grama lososa sadrži nula grama ugljikohidrata, 17 grama proteina i ima 177 kalorija.
UNOSOM OVIH NAMIRNICA POVEĆAVATE UNOS PROTEINA U VAŠEM ORGANIZMU first appeared on Hayat.ba.