back to top

UPOZORENJE RODITELJIMA: SEZONA JE DJEČIJE STOMAČNE GRIPE

Vlažno vrijeme i temperaturni šok koji organizam doživljava prelaskom iz toplih ljetnih dana u hladniji dio godine u stanju su da poremete imunitet organizma. Djeca su krenula u školu, vrtiće i jaslice. Završen je period godišnjih odmora i stvaraju se svi optimalni uvjeti za djelovanje pojedinih virusa. Velika koncentracija ljudi na jednom mjestu kao što su učionice i gradski prijevoz, omogućavaju razvoj virusa i porast broja inficiranih.

To je vrijeme kad se trebajukonsultovati doktori i provjeriti koji su to simptomi

“U ovom periodu se uvijek očekuje povećan broj mlađih pacijenata s crijevnom virozom. Crijevna viroza je karakteristična za ranu jesen, kasno proljeće. Simptomi dolaze od probavnog trakta, a to su povraćanje, proliv, loša stolica… Ključni problem u ovoj situaciji je brzigubitak tečnosti, potvrđuju doktori.

Zato je jako važno nadoknaditi izgubljenu tečnost.

upozorenje roditeljima: sezona je dječije stomačne gripe
UPOZORENJE RODITELJIMA: SEZONA JE DJEČIJE STOMAČNE GRIPE

U situaciji gdje nastupa gubitak aktivnosti, uz generalno neraspoloženje, tu su i znakovi dehidracije, tome doprinosi i temperatura koja izvlači vodu iz organizma. U svemu je najvažnije na vrijeme pristupiti nadoknadi gubitka tečnosti. Ukoliko potraju bolovi u stomaku, loše stolice ili slično, potrebno je onda to riješiti adekvatnom terapijom, crijevnim antisepticima uz adekvatnu ishranu koja je prilagođena ovakvoj problematici”.

Infekcija se može prenijeti putem neopranih ruku, neposrednog kontakta sa zaraženom osobom, kontaminirane hrane i vode ili preko površina koje su kontaminirane virusom.

“Higijenski standardi su veoma važni, jer su ti virusi kontagiozni, zahvataju cijele porodice, i odrasle i djecu. Traje otprilike od tri do pet dana, mada ima situacija u kojima proliv traje i duže, potvrđuju pedijatri.

Vrijedi napomenuti da se ovaj tip virusa pojavljuje tokom cijele godine, mada postoje periodi u godini kada postaje učestaliji i kada obolijeva veći dio populacije.

UPOZORENJE RODITELJIMA: SEZONA JE DJEČIJE STOMAČNE GRIPE first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima