back to top

Važno je znati: Ostavljanje samo broja mobitela na papiriću nije dovoljno kada vozač ošteti tuđe vozilo!

Drugima je noćna mora, osobito kad čuju dobacivanja u stilu: daj, molim te pa tu šleper može proći. Moguće da može ali vama ne ide, općenito ili samo taj dan, dan u kojem vam je baš sve krenulo po zlu, a koncentracija i pažnja isparile u nepoznatom pravcu.

I tako u okviru tog nemilog scenarija ogrebete tuđe vozilo ili ga malo ili malo jače udarite, možda nešto i odvalite. Samo vam je još to trebalo za puni debakl tog dana! I što se čini, ako vlasnika nema? Pravila dobrog odgoja ali i zakonska obveza nalažu da vlasniku tog vozila kojeg ste oštetili, ostavite podatke. Cilj je jasan, nadoknadit ćete mu štetu, a i sami znate plaćate kaznu ako podatke ne ostavite a kako to već u životu biva, sigurno će neki prolaznik, očevidac zapisati vaš broj, a i kamere su sada sveprisutne. Pored toga nije ljudski čovjeku napraviti štetu i napraviti se lud te samo produžiti dalje kao da se ništa zbilo nije!

I što mnogi čine u žurbi, onako bijesni sami na sebe zbog te gluposti koja će im sad dodatno i nepotrebno zakomplicirati život? Nađu, iščupaju od nekud neki papirić i napišu broj svog mobitela. Ostave papirić ispod brisača i odu. Broj mobitela! Neki ostave posjetnicu, vizitku, ako je imaju i ako im je to najbrže rješenje. Koja je nakana kad se ostavi broj mobitela? Jasno je, čovjek će me nazvati, dogovorit ćemo se! No je li ostavljanje broja telefona, broj mobitela dovoljno! Zašto ne bi bilo? Ne bi bilo dovoljno jer eto zakon propisuje koji se podaci ostavljaju, a broj mobitela ne spominje. Ono što se vama čini dostatnim, razumljivim, kud ćeš više i bolje od broja mobitela kojeg ionako mnogi gotovo nikad ne ispuštaju iz ruke, e pa to zakonodavac nije baš tako napisao. Traži se nešto potpunije! Podrazumijeva se da bude i istinito! Nije rijedak slučaj da se u napadaju inovativnosti i kreativnosti a i ponešto zlobe pod brisače oštećenog vozila ostavi papirić s tuđim podacima ili možda posve izmišljenim. Netko vam nije drag pa vi lijepo njega uvalite u problem, njegova reg. oznaka, njegovo ime i prezime, neka se vadi kako zna i umije i dokazuje nogama i rukama da nije on oštetio vozilo, a vi fino odmaglite. U konačnici će jamačno dokazati da nije kriv, ali da će mu mrak prvi tren pasti na oči, hoće. Nije da nije bilo takvih slučajeva.

Upravo kako bi se vlasniku oštećenog vozila olakšao život u odnosu na one koji bi se najradije izvukli od bilo kakve odgovornosti za učinjenu štetu i to tako da ovlaš, tek djelomično ispune zakonsku obvezu kako ih se ne bi po toj osnovi teretilo, ali i da izbjegnu plaćanje, zakon točno propisuje što se treba ostaviti od podataka ako vlasnik vozila nije u blizini. Podaci o vozilu i vozaču, o vozilu kojim je počinjena šteta i vozaču koji ju je počinio. I jedno i drugo! Oboje! Kumulativno! Memorirajte taj detalj! Dvije stvari. Nije zahtjevno!

Koje su zamke kod ostavljanja broja mobitela. Izmišljen broj? Neće vam se javiti na poziv? Nakon prvog kontakta, pravi se lud, negira odgovornost? Veze nema o čemu vi govorite! Kakva šteta, kakvo vozilo? Diktira svoje uvjete! Hoće da popravite kod njegovog provjerenog limara ili mehaničara? Nudi neki sitniš na ime štete i prijeti? Neljubaznost, komplikacija na vidiku? Milion varijacija na temu od kojih čovjeka samo glavobolju može dobiti! Stvari se ozbiljno kompliciraju, a vi oštećeni i nemate podatak o imenu i prezimenu vozača, nemate podatak o vozilu, nemate podatak o njegovom osiguravajućem društvu, samo broj mobitela. Od koga tražiti naknadu štete? Kome se obratiti! Kad ne ide drugačije, zove se policija. Traži se pomoć! Mogli smo sve riješiti kao ljudi, ali eto nije bilo razuma ni volje!

Zakon propisuje što je dužnost vozača koji je uzrokovao samo materijalnu štetu vrlo jasno! U slučaju prometne nesreće samo s materijalnom štetom, kad na mjestu nesreće nema vlasnika vozila ili vlasnika druge oštećene stvari, vozač je dužan vlasniku vozila ili druge oštećene stvari ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću. Podatke o se…
Izvor: ( pressmediabih.com / Izvor.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima