back to top

VAŽNO UPOZORENJE STOMATOLOGA: OVE SIMPTOME NE SMIJETE ZANEMARITI

Kada je u pitanju vaše zdravlje, tijelo često može rano upozoriti na probleme. Neki simptomi mogu izgledati neznatno i običaj je zanemariti ih i okarakterisati kao iritaciju s kojom treba živjeti.

Ali, prema stomatolozima, postoje neke stvari koje nikada ne biste trebali jednostavno ignorisati jer bi mogle biti znak nečeg ozbiljnijeg.

Bol u vilici

Ako osjećate bol u vilici, to može biti znak upozorenja na probleme sa sinusima, artritis, gingivitis i bolesti desni, dislokaciju vilice ili temporomandibularni poremećaj (TMD).

Krvarenje desni

Krvarenje desni je simptom bolesti desni. Normalno je da povremeno krvarite ako četkate prejako, ali stalno krvarenje prilikom pranja zubi znak je gingivitisa, koji se može pogoršati do parodontitisa.

Loš dah

Hroničan i dugotrajan loš zadah koji ne nestaje nakon pranja zuba upozoravajući je znak karijesa i bolesti desni. Također može biti posljedica infekcije zuba, zubnog apscesa i karijesa. To također može biti simptom ozbiljnijeg zdravstvenog stanja poput bolesti bubrega i jetre.

Osjetljivost zuba

Osjetljivost zuba ukazuje na stanjenu, istrošenu zubnu caklinu i povlačenje zubnog mesa što smanjuje zaštitu od strane cakline i desni, izlažući zub i korijen, što dovodi do osjetljivosti. Zubi koji su osjetljivi na vruće i niske temperature također mogu biti znak problema kao što su karijes ili povlačenje desni.

Zubobolja

Zubobolja može varirati od tupog pulsiranja do oštre, intenzivne boli i često je izuzetno neugodna. Uzrok boli zuba mogu biti razni problemi sa zubima kao što su karijes, bolesti desni, zubni apscesi, napuknuti zub, infekcija zuba ili oštećenje živaca. Sva ova stanja zahtijevaju hitnu pomoć stomatologa.

Čirevi

Ranice u ustima mogu se razlikovati po svojoj težini, u rasponu od čira do afti, herpesa, leukoplakije i kandidijaze. Oni mogu biti uzrokovani bakterijskim ili virusnim infekcijama, iritacijom aparatića ili zubne proteze.

Neke rane mogu ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme – na primjer, rane koje ne zacjeljuju mogu biti znak dijabetesa, dok bijele ili crvene rane mogu biti rano upozorenje na rak usne šupljine.

Klimavi zubi

Kod odraslih osoba klimavi zubi mogu dovesti do gubitka zuba i potrebe za nadomjestkom. Klimavi zub može ukazivati na uznapredovalu bolest desni ili parodontalnu bolest, gdje kost koja podupire zub slabi i povlači se.

To također može biti simptom osteoporoze, gdje kost koja drži zube na mjestu postaje oslabljena. Trauma ili udarac u zub također mogu rezultirati klimanjem zuba.

VAŽNO UPOZORENJE STOMATOLOGA: OVE SIMPTOME NE SMIJETE ZANEMARITI first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima