back to top

VEĆE SU ŠANSE DA ĆETE SE UDEBLJATI AKO JEDETE U OVO VRIJEME?

Kada jedete može biti jednako važno kao i ono što jedete. Novo istraživanje tvrdi da postoji jedno određeno doba dana koje bi moglo sabotirati vaše ciljeve ako želite izgubiti kilograme.

Studija koja će biti objavljena u izdanju “The Journal of Nutrition, Health, and Aging” za juni 2024. imala je za cilj vidjeti kako vrijeme obroka i spavanje mogu utjecati na debljanje. Iako se pokazalo da dovoljan odmor resetira tijelo, popravlja stanice i potiče ravnotežu hormona i metabolizma, istraživači su se zapitali bi li bilo suprotno da jedemo u vrijeme kada bismo trebali spavati.

“Moderni društveni faktori poput produljenog radnog vremena, rada u noćnim smjenama i sveprisutne upotrebe elektroničkih uređaja doveli su do kasnonoćnog jedenje i deprivacije sna, čime su pogoršali cirkadijalnu neusklađenost i povezane zdravstvene rizike”, rekli su istraživači.

Cirkadijalna neusklađenost “nastaje kada je prirodni unutarnji sat tijela poremećen, često zbog navika kao što su buđenje i jedenje kasno noću”, objasnili su.

Kako bi istražili ovu povezanost prikupili su podatke iz velike korejske studije i uključili 9474 odrasle osobe, prosječne dobi od 54 godine. Studija je uključivala detaljne statistike o učestalosti i vremenu obroka te udjelu kalorija pojedenih u svakom obroku. Također je pratilo trajanje sna i usporedilo ga s debljanjem.

Oni koji su jeli poslije 21 sat imali su 20% veću stopu pretilosti. Kasnonoćno grickanje utjecalo je više na muškarace i rizik da će postati pretili.

veće su šanse da ćete se udebljati ako jedete u ovo vrijeme?
VEĆE SU ŠANSE DA ĆETE SE UDEBLJATI AKO JEDETE U OVO VRIJEME?

Žene su, s druge strane, imale veću vjerovatnost nakupljanja sala na trbuhu od kasnonoćnih grickalica. Žene su također bile u većem riziku od pretilosti ako su spavale manje od šest sati. Spavanje minimalno osam ili više sati za oba spola je bilo povezano s nižom stopom pretilosti.

Istraživači su donijeli zaključak da nepravilne navike prehrane i spavanja utječu na razine hormona koji mogu dovesti do pretilosti.

“Naša otkrića naglašavaju važnost izbacivanja loših noćnih prehrambenih navika i spavanje minimalno osam sati u u prevenciji pretilosti”, naglasili su istraživači.

Ako morate nešto pojesti prije spavanja ili usred noći, neka to bude zdrav međuobrok koji će vam pomoći da zaspite. Orašasti plodovi, nemasni pereci i humus dobre su ideje za brzi obrok koji vam neće previše poremetiti šećer u krvi, piše The Healthy.

VEĆE SU ŠANSE DA ĆETE SE UDEBLJATI AKO JEDETE U OVO VRIJEME? first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima