back to top

VRŠNJAČKO NASILJE U ČAČKU: UČENIK DANIMA DRUGA UDARAO PESNICAMA!

vršnjačko nasilje u čačku: učenik danima druga udarao pesnicama!

Zbog udaraca, među kojima je bilo i udaraca pesnicama, dječak je završio u Urgentnom centru u Čačku, a slučaj je prijavljen policiji.

Podsjećamo, vršnjačko nasilje u ovoj obrazovnoj ustanovi se dogodilo i 5. aprila ove godine, kada su vršnjaci drugaricu prekrili preko glave i udarali je pesnicama.

  • Sin nam nije odmah prijavio događaj, već tek kada je počeo da osjeća bolove. Sve to je trajalo oko mjesec dana. Sada najviše brinem da njemu bude dobro – priča majka zlostavljenog dečaka.

Prema njenim riječima, dječak se najpijre požalio ocu i to tek kada je uočio otok i bolove.

Od udaraca dobio upalu bešike

  • Od tih udaraca koji su se dešavali u proteklih mjesec dana došlo je do upale bešike i to sada liječimo. Sada je pod lijekovima, pa manje osjeća bolove. Dijete ne ide u školu ni na treninge. Njih dvojica su se družili, čak su se zajedno i igrali vikendom, međutim ovakve postupke ne mogu da opravdam, bez obzira što su se oni kako kažu na ovaj način “samo šalili” – priča majka povrijeđenog dječaka.
  • Kada me bivši suprug pozvao i ispričao, bila sam izbezumljena. Dijete smo najprije odveli na Urgentno odjeljenje, pa potom kog urologa. Međutim nisam bila zadovoljna, pa smo privatno otišli kod dječijeg hirurga da ga pogleda. Urađen je ultrazvuk i svi ostali nalazi. Želim da budem sigurna da će se oporaviti. Za sada je upala bešike, a ljekar je bio izričit da ukoliko ponovo osjeti bolove da ga odmah dovedemo – priča majka.
vršnjačko nasilje u čačku: učenik danima druga udarao pesnicama!
VRŠNJAČKO NASILJE U ČAČKU: UČENIK DANIMA DRUGA UDARAO PESNICAMA!

Nakon što je događaj prijavila školi dodaje da ju je kontaktirala majka dječaka koji je vršio nasilje i uputila izvinjenje.

  • Ovakve stvari nisu za šalu. Ostvarena je odlična saradnja sa školom, uključen je cijeli tim u rješavanje problema. Pozvala me dječakova majka da se izvini, ali nismo mogli da pustimo da ovo prođe tek tako. Naš sin nikada nije imao ni opomenu “za priču na času” i dijete od malena učimo pravim vrijednostima, jednostavno je drugačiji od ostalih, “ima svoju planetu” – rekla je žena.

Četiri mjere u školi

U OŠ “Dr Dragiša Mišović” u Čačku kažu da su ih o ovom slučaju obavijestili iz policije, a da su nakon toga preduzeli neophodne mjere.

  • U nedjelju 7.4.2024. telefonskim putem sam obavještena od službenika PU Čačak u vezi sa prijavom dežurne sestre Urgentnog odjeljenja bolnice u Čačku da se na odjeljenje javio učenik naše škole sa povredama nastalim kao posljedica udaranja. Sljedećeg dana školi je dostavljena i službena bilješka na uvid i dalje postupanje, u kojoj je navedeno da je učenik izjavio da ga je drug iz odjeljenja više puta udarao tokom drugog polugodišta školske 2023/24. godine i da nije nikoga obavijestio o tim dešavanjima, ni školu ni roditelje. Istog dana objavljeni su službeni razgovori sa svim učesnicima, akterima događaja kao i njihovim roditeljima, u prisustvu sekretara, odjeljenjskog starješine i direktora – navodi se u dopisu koji je direktorica škole Stana Šipetić dostavila medijima.

Ona dodaje da je odmah po saznanju održana odjeljenjska zajednica i zakazano okupljanje tima za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

  • Tim je detaljno razmotrivši činjenice, procijenio da je ispoljeno nasilje u vidu udaranja, što pripada drugom stepenu nasilja. Donijete su četiri preporuke, odnosno da odjeljenjski starješina u saradnji sa roditeljima sačini plan zaštite za učenike, učesnike događaja, da se pojačaju vaspitni i društveno-koristan rad, da se pojača rad stručnih službi škole kao i da se učenicima izreknu vaspitne i vaspitno-disciplinske mjere – zaključila je direktorica Šipetić.

(H.N./Kurir.rs)

The post VRŠNJAČKO NASILJE U ČAČKU: UČENIK DANIMA DRUGA UDARAO PESNICAMA! first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima