back to top

VUČIĆ OSNIVA NOVI POKRET PRED IZBORE: U PRVIM REDOVIMA I TOMA NIKOLIĆ

vučić osniva novi pokret pred izbore: u prvim redovima i toma nikolić

Kako navodi izvor “Nove”, Vučić pregovara i sa Milanom Stamatovićem, liderom Zdrave Srbije, a podršku će dobiti i od bivšeg predsjednika Tomislava Nikolića. Prema riječima sagovornika našeg lista, cilj je da se spriječi dalji odliv birača i to ka desnoj opoziciji i SPS-u.

Prošlo je više od sedam mjeseci otkako je Aleksandar Vučić prvi put najavio formiranje svog narodnog pokreta za državu. Bilo je najavljeno da će biti osnovan i za Vidovdan, ali stvari nisu išle u željenom pravcu. I baš kad se stekao utisak da je od toga odustao, Vučić kaže da će biti formiran uskoro.

  • Pokret će biti formiran u narednom periodu – poručio je on, ali nije precizirao kada.

U ovom trenutku nije poznato da li će taj narodni pokret za državu, kako ga je nazvao, biti i formalno registrovan kao organizacija ili će samo tako nazvati koaliciju sa kojom će njegova SNS izaći na izbore. Jasno je da će dio tog pokreta biti aktuelni koalicioni partneri naprednjaka, kao što je SDPS Rasima Ljajića, dok se od saveza sa SPS-om prije izbora odustalo.

Prema informacijama “Nove”, dio Vučićevog pokreta mogla bi da bude Zdrava Srbija Milana Stamatovića, koji se pojavio na proslavi 15. rođendana u Šapcu. On je u izjavi za “Novu” potvrdio da je razgovarao sa Aleksandrom Vučićem i Darkom Glišićem, predsjednikom Izvršnog odbora SNS.

  • Nismo nikakav dogovor postigli, ali postoje razgovori u vezi toga – kaže Stamatović.

Spekuliše se da se lideru Zdrave Srbije nudi pet mandata među prvih 100 na listi pokreta i ministarsko mjesto, ali on to negira.

  • Nije, nije… Bilo je razgovora o tom pokretu. Da vidimo pod kojim uslovima. To je samo u formi nekog prijedloga. Spremni smo da razgovaramo kad su u pitanju nacionalni interesi – navodi Stamatović.

Na iznenađenje mnogih Vučić je u dva navrata najavio i povratak Tomislava Nikolića, prvog predsjednika SNS, u kampanju naprednjaka. I on bi također trebalo da bude dio Vučićevog pokreta.

Otkako je odustao od predsjedničke trke 2017. i obezbijedio sebi dalji boravak u vili na Dedinju Nikolić se nije pojavljivao u javnosti. Nije dolazio ni na događaje koje je organizovao SNS, pa ni na rođendane.

Ipak, bivši predsjednik te stranke Aleksandar Vučić tek sad je osjetio potrebu da objasni da Nikolić nije došao jer je bio u Šumaricama.

  • Kažem mu, Tomo, ako budete htjeli da zajedno idemo na dva – tri mitinga, jer ja neću moći da idem na svaki skup. Nije realno. Nemam dovoljno vremena za to. Čovjek prihvati. Kaže, ‘podrazumjeva se Aleksandre, gdje hoćeš, kako hoćeš’ – ispričao je Vučić razgovor sa Nikolićem.

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, kaže da ne očekuje da će Vučićev pokret biti onakav kakav je zamislio, jer je ostalo malo vremena. On za “Novu” navodi da su njegovo osnivanje usporili neki događaji, ali da će ipak biti formiran iz nekoliko razloga.

-Prvi razlog je to što je to bilo obećanje Aleksandra Vučića. Takođe, njegovim formiranjem Vučić može da nadomjesti činjenicu to što nije predsjednik SNS i što tako može da bude akter u kampanji – zaključuje Klačar.

On kaže da će ukrupnjavanjem partnera oko sebe Vučić pokušati da amortizujete potencijalni odlazak birača, koji mogu da idu u dva pravca – ka SPS-u i nekim desničarskim strankama.

  • To se već desilo zbog rata u Ukrajini, jer su birači htjeli jaču podršku Rusiji. Riječ je o tvrđim biračima SNS. Dio njih je otišao ka desnici i SPS na prošlogodišnjim izborima. Taj pokret neće služiti tome da se ti birači vrate, nego da se održi ono što je postojeći potencijal i rezervoar glasova. SNS neće na ovim izborima imati kao izazov Rusiju, ali će tim pokretom pokušati da amortizuje posljedice Kosova – smatra Klačar.

On ističe da je Vučić ljudima morao da ponovi nešto novo formiranjem tog pokreta, inače to ne bi imalo smisla.

  • Tomislav Nikolić nije nov, ali imajući u vidu da se nije pojavljivao, on je iznenađenje. I Stamatović takođe – zaključuje Klačar.

(Nova.rs)

The post VUČIĆ OSNIVA NOVI POKRET PRED IZBORE: U PRVIM REDOVIMA I TOMA NIKOLIĆ first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima