back to top

ZA SLAĐI POČETAK SEDMICE Brzi kolač od jabuka

Ne mora svaka poslastica biti komplikovana i zahtjevna za pripremu. Nekad su najbolje stvari one koje su najjednostavnije. A takav je i ovaj brzi kolač od jabuka, prepun ukusa, sočan i neodoljiv.

Još kada vam otkrijemo da je tajna sočnosti ovog biskvita u kiselom vrhnju. Ma niko vam neće biti ravan u kuhinji nakon što svojim gostima poslužite ovaj divan, jednostavan brzi kolač od jabuka.

Brzi kolač od jabuka gotov je za manje od sat vremena, a nakon njegove pripreme neće vam ostati puno prljavog posuđa za pranje. Takođe, možete ga poslužiti već mlakog pa ovaj brzi kolač od jabuka ne treba dugo čekati. A poslužite ga jednostavno uz kafu ili čaj!

Sastojci:

100 g maslaca

200 g šećera

2 jaja

1 kašičica vanilije

250 g brašna

1 kašičica sode bikarbone

1 kašičica praška za pecivo

četvrtina kašičice soli

250 ml kiselog vrhnja

2 šolje narezanih jabuka (1 šolja = 250 ml)

Sastojci za nadjev:

150 g smeđeg šećera

3 kašike otopljenog maslaca

1 kašičica cimeta

80 g nasjeckanih oraha

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Premažite maslacem pleh za pečenje.

Pomiješajte sastojke za nadjev.

Najprije izmiksajte maslac sa šećerom u pahuljastu smjesu i postepeno dodajite jaja, jedno po jedno.

U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke – brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so.

U smjesu jaja, šećera i maslaca dodajte naizmjenično dio suhih sastojaka pa dio vrhnja. Lagano miksajte dok se sastojci ne sjedine.

Ubacite jabuke narezane na kockice i promiješajte drvenom kašikom.

Prelijte u pripremljenu posudu za pečenje, pospite pripremljenim nadjevom i pecite 35-40 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač gotov.

Kolač prije posluživanja možete posuti šećerom u prahu, ali nije nužno.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima