back to top

ZA SVE JE KRIV KORTIZOL

Prema Google Trendovima zabilježen je veliki porast u broju korisnika koji pretražuju frazu “visok kortizol” jer saznajemo sve više o kortizolu i kako različite razine mogu utjecati na naše zdravlje.

Web MD opisuje kortizol kao “Glavni tjelesni hormon stresa. Djeluje s određenim dijelovima vašeg mozga kako bi kontrolirao vaše raspoloženje, motivaciju i strah”.

Kada imate previše kortizola, možete razviti stanje koje se zove ‘cushingov sindrom’ koje ima simptome kao što su debljanje, podbuhlo lice, letargija, smanjeni seksualni nagon i promjene raspoloženja.

Međutim, prema jednom zdravstvenom stručnjaku, možete napraviti neke jednostavne promjene u načinu života kako biste smanjili nivo kortizola.

Kako smanjiti nivo kortizola

Nutricionistica dr. Emily Prpa objasnila je kako regulisati razinu kortizolu, posebno kada je riječ o smanjenju stresa.

“Stres ne utječe samo na naše mentalno stanje; također ima dubok utjecaj na zdravlje naših crijeva. Kad razina stresa poraste, naše crijevne bakterije – neopjevani heroji probave – mogu pretrpjeti udarac”, upozorila je.

Objasnila je da kortizol aktivira naš odgovor na borbu ili bijeg koji može odvući krv iz crijeva. To zauzvrat remeti normalan ritam naših crijeva, usporava probavu i čak uzrokuje upalu.

Međutim, dr. Prpa savjetuje da uključivanje tehnika opuštanja i brige o sebi može smanjiti razinu kortizola, dajući našim crijevima priliku da se resetiraju i aktiviraju naš parasimpatički živčani sistem, što nam pomaže da se opustimo.

Dodatno, dr. Prpa je dodala da je ključno njegovanje crijevnog mikrobioma, šo znači unos voća, povrća i cjelovitih žitarica, prenosi N1.

Najbolje tehnike opuštanja i samonjege

za sve je kriv kortizol
ZA SVE JE KRIV KORTIZOL

– Odmorite se radeći nešto u čemu uživate kao što je čitanje, kupanje u kadi, gledanje filma, igranje s kućnim ljubimcem ili čak isprobavanje novog recepta.

– Pokušajte se aktivno opustiti, poput šetnje, joge, pilatesa ili laganog istezanja

– Dišite duboko samo nekoliko minuta. Pokušajte držati ramena spuštena i opuštena, a ruku stavite na trbuh – trebala bi se podizati dok udišete i spuštati dok izdišete

– Budite kreativni slikanjem, crtanjem, sviranjem instrumenta ili čak pečenjem! Ne brinite o krajnjem proizvodu, samo se usredotočite na zabavu

– Prošećite zelenilom ako možete, odvojite vrijeme da zabilježite stabla, biljke i životinje koje usput vidite

– Zamislite sebe negdje gdje je spokojno

– Slušajte svoje omiljene pjesme

– Isključite telefon na sat vremena

ZA SVE JE KRIV KORTIZOL first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima