back to top

Zadužbina Miodraga Kostića: Predstavljeni sadržaji i eksponati buduće Palate nauke

Zadužbina Miodraga Kostića predstavila je sadržaje i aktivnosti koje će se odvijati u Palati nauke, najvećem centru za istraživanje i popularizaciju nauke u regionu, koji će prema planu svoja vrata za posjetioce otvoriti u decembru ove godine.

Javnost je krajem prošle godine upoznata sa ostvarenom saradnjom sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, čiji će profesori i studenti u Palati nauke raspolagati sa 19 najsavremenijih istraživačkih centara, dok su sada prezentovani sadržaji namijenjeni popularizaciji nauke svim generacijama, sa posebnim fokusom na djecu i mlade.

U Palati nauke nalaziće se stalna postavka koja će brojati preko 30 edukativnih i interaktivnih eksponata koji će objašnjavati tehnologiju, pojave u svemiru i prirodi, kao i ljudsko biće. Pored toga, jedan dio prostora biće rezervisan za gostujuće naučne izložbe, kako bi posjetiocima redovno bio na raspolaganju nov i atraktivan sadržaj iz različitih naučnih disciplina.

„Veliki broj eksponata u Palati nauke uključivaće, uz obaveznu edukativnu komponentu, i element zabave i igre, kako bi se najmlađima na zanimljiv način približile tehnološke inovacije i naučni fenomeni. Spremamo i posebno opremljen dječji kutak, u kome su sadržaji iz oblasti programiranja, robotike, geologije, ali i umjetnosti, osmišljeni za predškolce. Zadužbina će u svom radu posebnu pažnju posvetiti učenicima osnovnih škola u cilju doprinosa kvalitetu obrazovanja, buđenju radoznalosti i interesovanja za nauku“, rekao je Nemanja Đorđević, upravitelj Zadužbine Miodraga Kostića, napominjući da je cjelokupni prostor od 5.500m2 zamišljen tako da posjetiocima nudi jedinstvena naučna iskustva i uzbudljive demonstracije, uz robote, holograme, primjenu proširene i virtuelne realnosti u izložbenim postavkama.

U Palati nauke nalaziće se najveći interaktivni globus u Evropi, prečnika 3 metra, na čijoj površini će se prikazivati više od 500 različitih projekcija Zemlje, planeta, putanja aviona, geoloških fenomena i klimatskih promjena, i to u realnom vremenu zahvaljujući NASA bazi podataka. Među atraktivnim sadržajima izdvaja se i planetarijum, sferni bioskop površine preko 100 m2 sa 36 sjedećih mjesta, u kome će se, pored projekcija na temu svemira, emitovati i edukativni filmovi iz različitih naučnih oblasti. Posjetiocima će na raspolaganju biti VR escape room, dok će predah u obilasku eksponata moći da potraže u naučnom kafeu i knjižari, ali i restoranu koji će biti otvoren na posljednjem spratu. Zadužbina Miodraga Kostića takođe će u svojoj multifunkcionalnoj sali organizovati radionice, seminare i naučna predavanja.

„Podrška nauci i obrazovanju bili su motiv predsjedniku i osnivaču MK Group, Miodragu Kostiću, da kroz svoju zadužbinu pokloni 25 miliona eura za Palatu nauke i ostavi trajnu vrijednost sadašnjim i budućim generacijama, vjerujući da je znanje najveća vrijednost i ono što društvo vodi naprijed. Ovaj prostor će omogućiti mladim naučnicima da rade u vrhunskim uslovima i pomjeraju granice u naučnim istraživanjima, ali će takođe otvoriti svoja vrata svima, u misiji da približava naučna otkrića i njihovu primjenu u svakodnevnom životu“, izjavila je Aleksandra Stojanović, članica Upravnog odbora Zadužbine Miodraga Kostića.

Aleksandra Stojanović (Foto: MK Grupa)

Velelepno zdanje na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša, u kome će se nalaziti Palata nauke, upravo će ovih dana otkriti svoju renoviranu fasadu. Restauracija i konzervatorski radovi izvedeni su u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, kako bi se očuvala arhitektonska i umjetnička vrijednost zgrade koja ove godine obilježava 100 godina od izgradnje.

„Zadovoljstvo mi je što je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda dio projekta kao što je Palata nauke. Njeno otvaranje odvešće nas u mnogo dalju budućnost, a Zadužbina Miodraga Kostića predstavlja pravi primjer kako se štiti spomenik kulture i kako se pristupa očuvanju objekata izuzetne arhitektonske ljepote i kulturne vrijednosti. Rijetki su objekti u beogradskoj arhitekturi sa ovako bogatom fasadnom dekoracijom”, istakla je Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Nakon jednog vijeka, zgradi na adresi Kralja Milana 11, koja je bila dom različitih banaka, Zadužbina Miodraga Kostića udahnuće novi život u službi nauke i društva, u misiji razvoja i razmjene znanja koja pomjeraju granice.

Pogledajte foto galeriju:

#ftg-4545 .tile .icon { color:#ffffff; }#ftg-4545 .ftg-items .loading-bar i { background:#666; }#ftg-4545 .ftg-items .loading-bar { background:#fff; }#ftg-4545 .tile .icon { font-size:12px; }#ftg-4545 .tile .icon { margin: -6px 0 0 -6px; }#ftg-4545 .tile .caption-block .text-wrapper span.text { font-size:12px; }#ftg-4545 .tile .caption-outside .text-wrapper span.text { font-size:12px; }#ftg-4545 .tile .caption-block .text-wrapper span.title { font-size:14px; }#ftg-4545 .tile .caption-outside .text-wrapper span.title { font-size:14px; }#ftg-4545 .tile { background-color: transparent; }#ftg-4545 .tile .caption-block .text-wrapper span.text { color: #ffffff; }#ftg-4545 .tile .caption-block .text-wrapper span.title { color: #ffffff; }#ftg-4545 .tile .caption-outside .text-wrapper span.text { color: #ffffff; }#ftg-4545 .tile .caption-outside .text-wrapper span.title { color: #ffffff; }#ftg-4545 .tile .ftg-social a { color: #ffffff; }#ftg-4545 .tile .caption-block { transition-timing-function:linear; }#ftg-4545 .tile .caption-block { transition-duration:0.25s; }#ftg-4545 .tile .tile-inner:before { background-color: #000000; }#ftg-4545 .tile .tile-inner:before { background-color: rgba(0, 0, 0, 0.8); }

jQuery(‘#ftg-4545 img.item’).removeAttr(‘src’);jQuery(document).ready(function () {setTimeout(function () {jQuery(‘#ftg-4545’).finalTilesGallery({minTileWidth: 250,margin: 10,loadMethod: ‘sequential’,nonce: ‘7292ad29eb’,galleryId: ’45’,setupFilters: true,layout: ‘final’,debug: false,gridSize: 25,disableGridSizeBelow:800,allowEnlargement: true,imageSizeFactor: [ [4000, 0.3],[1024, 0.3],[768, 0.2],[640, 0.3],[320, 0.2]],selectedFilter: ‘n-a’});jQuery(function () {(function () {var rel=””;jQuery(‘#ftg-4545 .ftg-lightbox’).click(function (e) {rel = jQuery(this).attr(‘rel’);jQuery(‘#ftg-4545 .ftg-current’).removeClass(‘ftg-current’);jQuery(‘#ftg-4545 [rel=”‘+rel+'”]’).addClass(‘ftg-current’);});})();});}, 0);});

.fb-background-color {
background: #ffffff !important;
}
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe {
width: 100% !important;
}

investitor.me

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima