Za tijesto:
- 2 šolje vode,
- 2 šolje šećera,
- 1/2 šolje ulja,
- 3 šolje brašna,
- 3 kašike kakaoa,
- 2 kesice vanilin šećera,
- 2 kesice praška za pecivo,
- 1 kašičica ravna cimeta,
- 2 kašike ruma.
Za fil:
- 1/2 tegle džema po izboru (najbolje mješavina više vrsta džema, jabuka, malina, pomorandža, ribizle + malo soka od limuna)
Za glazuru:
- 100 g crne čokolade za kolače,
- 1 kašika margarina.
Za preliv:
- 100 g šećera,
- 1dl vode,
- 1 kašika ruma,
- korica od 1 limuna rendana.
Priprema:
- Prvo zagrijati rernu na 200 stepeni C, zatim okrugli kalup obložiti peki papirom.
- Uzeti posudu za miješenje i prvo umutiti mikserom šećer, vodu i ulje, a zatim dodati sve ostale sastojke za tijesto i dobro sjediniti.
- Sipati u pripremljen kalup i staviti da se peče.
- Kada se odvoji tijesto od papira pečeno je, ali možete da provjerite da bi bili sigurni čačkalicom pa ako na njoj nema tragova tijesta pečeno je.
- Pečen kolač izvaditi iz kalupa, odvojiti od papira i ostaviti da se prohladi.
- Za to vrijeme skuvati preliv za koru tako što šećer, vodu i rum stavite da provri.
- Sada kolač presijecite poprijeko, ali tako da gornja kora bude deblja od donje.
- Tanju koru staviti na tanjir i premazati je sa 2/3 džema, preko staviti deblju koru, koju prelijemo pripremljenim prelivom od šećera.
- Potom tortu premažemo ostatkom džema.
- Napravimo glazuru tako što na laganoj vatri otopimo čokoladu i margarin i to dobro umutimo da se sjedini.
- Prelijemo tortu i odozgo narendamo koricu od limuna.
BONUS VIDEO:
ZASLADITE DAN Posna čokoladna torta Aloonline.ba.