back to top

Zbunjeni ste između učenja klavira ili klavijature – koja je razlika?

Volite glazbu i zamišljate sebe na pozornici klavir… Ili s tipkovnicom..? Ako niste sigurni i pitate se koji instrument bi bio pravi za vas, trebali biste se upoznati s njihovim razlikama koje se ogledaju u mnogim detaljima. Dakle, kupite ga tipkovnica ili klavir, nije samo stvar proračuna, postoje i drugi čimbenici koje treba uzeti u obzir pri donošenju odluke.

Klavir i klavijatura su dva različita instrumenta. Tipkovnica može biti dobar početnik instrument, i nudi mnoštvo zabavnih značajki. No, njegova tipkovnica nije prikladna za pravilno učenje sviranja klavira, unatoč identičnom zvuku. To znači da klavijatura ne može biti zamjena za klavir, ali uvijek imate mogućnost ostati na klavijaturi, ili još bolje, naučiti oba instrumenta!

Klavijatura ili klavir, s gledišta proračuna?

Fascinirani ste crno-bijelim rasama, ali ste stvorili mišljenje da sviranje klavira iziskuje velike materijalne troškove. To danas nije sasvim točno. Bilo da kupujete klavijaturu ili klavir, oboje može biti jako skupo, ali uvijek postoje drugi načini i rješenja. Za početak, možete početi učiti digitalni klavir, koji se može kupiti vrlo povoljno. Osim toga, imate mogućnost nabave rabljenog instrumenta, uz relativno mali budžet. Klavir možete i iznajmiti, pri čemu se plaćena najamnina često kasnije nadoknađuje kupovnom cijenom.

Električni klavir ili klavijatura?

Postoje velike razlike između klavijature i e-klavira, iako se oba instrumenta mogu opisati kao elektroničke klavijature. Prije svega, pod pojmom e-piano mnogi misle na digitalni klavir, no zapravo se radi o “elektromehaničkom” ili vintage klaviru iz 60-ih i 70-ih godina. Njihovo generiranje zvuka potpuno je drugačije od digitalnog instrumenta, jer se temelji na analognoj tehnologiji – mehaničke vibracije se pretvaraju u električne.

Akustični ili digitalni klavir?

Digitalni klavir može vrlo autentično simulirati zvuk i ponašanje pri sviranju akustični klavir. To je svakako njihova primarna uloga. Osim toga, digitalni klaviri nude mnogo zabavnih i korisnih značajki, što ih čini prikladnima za učenje sviranja klavira. Može se reći da ste s digitalnim klavirom puno bliži akustičnom originalu nego s njim tipkovnica. Ipak, ostaje činjenica da je sviranje ova dva instrumenta sasvim drugo iskustvo.

Najvažnije razlike u odnosu na klavir:

  • Generiranje zvuka – s akustičnim klavirom, prave žice vibriraju, udarene mehanizmom pravog čekića. Digitalni klaviri simulirajte to kroz elektroničko generiranje zvuka.
  • Broj ključeva – tipkovnice imaju 61 tipku, klaviri ih imaju 88. Digitalni klaviri ne samo da simuliraju zvuk, već i osjećaj klavira.
  • Povoljni – digitalni klavir idealan je za početnike kao i za napredne svirače. Čak iu nižim cjenovnim razredima možete dobiti odličan instrument.
  • Slušalice – digitalni klavir možete vježbati u tišini, uz pomoć slušalica. Obično postoje dva priključka za slušalice, što je zgodno za nastavu i vježbanje s četiri ruke.
  • Postaviti – akustični klavir moraju se redovito podešavati, što je dodatni trošak. S digitalnim klavirom to je potpuno eliminirano.
  • Korisne značajke – Digitalni klaviri često imaju značajke učenja koje možete povezati s telefonom ili tabletom.
  • Mobilnost – digitalni klavir sličan je malom kućnom klaviru, ne zauzima previše mjesta i lako se premješta.
  • Ako se odlučite koristiti tipkovnicu…

Trebate znati da je tipkovnica odvojena instrument, na kojem stvaranje glazbe ima potpuno drugačiji fokus u odnosu na klavir. To može biti dobra polazna točka, pogotovo ako još niste odlučili koji instrument želite naučiti. Zbog širokog spektra funkcija, tipkovnica donosi mnogo zabave u dom. Izbor zvuka ovdje je daleko veći nego kod klavira: basovi, sintesajzeri, gitare, setovi bubnjeva, žice, orgulje… Tu je i funkcija vokala.

Tu je i kombinacija digitalnog klavira i klavijature – Roland Go:Piano. Osjećaj sviranja je više u smjeru klavira, i definitivno je bolji za učenje od obične klavijature. Na njemu ćete naučiti oba instrumenta. Roland Go: klavir nudi mnogo pametnih značajki, praktičan je, malen i jeftin.

Nadamo se da vam je naš članak pomogao da odlučite koji je instrument najbolji za vas za početak – tipkovnica ili klavir. Na kraju, presudna je ljubav prema glazbi i osobni afiniteti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima