back to top

ZDRAVKU ČOLIĆU PRVOM DATE PJESME koje su postale vanvremenske, ON ODBIO DA IH PJEVA: Šokirat će vas koje hitove je PROPUSTIO

Zdravko Čolić je najveća balkanska zvijezda – podjednako ga vole i omladina i starije generacije, a tokom karijere duge, čak, 55 godina, snimio je brojne velike hitove. U njegovom glasu kao da postoji magija, a Čolini koncerti su uvijek najposjećeniji. Iako je otpjevao neke od najljepših pjesama na našim prostorima, pojedine velike hitove je odbio, smatrajući da nisu idealan izbor za njega.

– Kad se radi neki novi album, obično za njega stigne mnogo više pjesama nego što će biti objavljeno. Bilo je nekih pjesama u karijeri koje nisam snimio. Recimo Đorđe Novković je meni nudio pjesmu “Zora je svanula”. To je bio hit, možda bismo je mi drugačije napravili – priznao je slavni pjevač.

Sa druge strane, ta numera je postala lična karta pjevačice Nede Ukrade.

I dodao da mu je i Bajaga nudio numeru koja je poslije osvojila srca publike i postala evergrin.

– Bajaga mi je nudio ‘Kad hodaš’, to je isto hit koji nam je promaknuo. Zašto mi je neka pjesma promaknula? Jednostavno zato što su mnogi kompozitori htjeli sa mnom sarađivati, jer je s moje strane krenula dobra prodaja ploča. To je bilo jako unosno i za njih, imati nekoga ko prodaje ploče, ko je aktualan, da pjeva njihove pjesme.

Naglašava i da je vrijeme bilo drugačije, dok nije došla digitalizacija.

– Osim toga, u to vrijeme si imao deset mjesta na albumu na ploči, tako da su neke pjesme i u tom kontekstu morale otpasti. To je vrijedilo u vrijeme vinila, a poslije, kad je sve postalo digitalno, to više nije bilo bitno. Onda je bilo važno je li nešto bio producentski promašaj. Ja sam blizanac, pa može i ovako i onako – rekao je Čola.

Skoro je propustio i pjesmu koja je Nini Badrić donijela mnogo.

– Nedavno mi je neka djevojka iz Beograda nudila phesmu koju je na kraju snimila Nina Badrić. Svako vrijeme ima neku pjesmu koju si propustio. Međutim, da i odgovorim na svoj odgovor. A to je – da nije svaka pjesma za svakog. Dakle, neku pjesmu koju sam ja propustio, neko je bolje iskoristio. Možda se kod mene ne bi uočila od nekih drugih pjesama. A nekome je ona značila život ili je sutra napravio veliki hit – smatra legendarni Čolić.

Ne razmišlja o “roku trajanja”, ističući da će biti na sceni dokle god budeo mogao da pjeva i pruži publici pravi užitak.

– Mislim da u umjetnosti, a nazovimo i ovaj dio posla jednom vrstom umjetnosti, premda je diskutabilno kakva je umjetnost, nema roka trajanja, izuzev zdravlja i pitanja može li neko svirati ili pjevati ili raditi neki drugi posao na mizičkom polju. I eventualno dok te publika traži. Sad pratimo kako “Rolling Stonesi” navršavaju 80 godina i objavljuju novi album kao da tek počinju – priča Čola i nastavlja:

– Ova vrsta posla je nekako protkana tom nekom energijom da ljudi dok imaju snage i dok ih želja vodi i postoji zanimanje za njihovo delo i rad, to tako funkcioniše. Dok te traže, dobro je – zaključio je.

pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima