back to top

Zdravlje je osnova našeg života i mora biti prioritet

Subota je bila rezervirana za teme o ženskom zdravlju. Svi prisutni u sarajevskom hotelu Ibis Styles su imali priliku slušati uvodni govor dogradonačelnice Sarajeva Anje Margetić, koja je poznata i kao velika ljubiteljica sporta i bh. predstavnica na evropskom prvenstvu u plivanju, saopćili su organizatori.

– Gradska uprava finansira niz sportskih dešavanja u gradu ali i nikad dosta podsjećanja koliko je važna prevencija a to se efikasno postiže usvajanjem zdravih načina života. To je posebno važno u dobi od 35+ godina – istakla je Margetić.

Više od stotinu prisutnih na događaju imali su priliku slušati vrhunske eksperte iz oblasti interne medicine, farmakologije, ginekologije, te psihologije i nutricionizma, koji su saglasni da zdrave životne navike obuhvataju vježbu, zdravu prehranu i menadžment stresa. 

Body Space kao obuvatan koncept brige o zdravlju koji Sarajlijama dvije godine pruža mogućnost fitnessa novog doba, već drugi put radi tematsku konferenciju posvećenu zdravlju žena. 

– Višak kilograma nipošto nije isključivo estetski problem, iako i ta činjenica duboko podriva samopuzdanje svake osobe. Masnoće koje se generiraju u potkožnom tkivu djeluju inflamatorno, dakle uplano, što za sobom često donosi i patološke promjene – istakla je ginekolog Armina Rovčanin.

Internista Jasmina Ćorović Kuburović je kazala da ne postoje izlike za nezdrave životne navike, a manjak vremena ne može biti izgovor.

– Samo zdrava žena može biti dobra majka. Zdravlje je osnova našeg života i mora biti prioritet. Nije teško, idite na redovne preglede i vježbajte – istakla je Ćorović Kuburović.

Farmakolog prof.dr Lana Lekić govorila je o važnosti uzimanja suplimenata, ali samo u konsultaciji sa ljekarom.

Osnivačica udruženja Body space Azemina Tomljenovic kaze da zdravlje ne podrazumjeva i za njega se treba boriti ciljano i planski kao i za karijeru ili porodicno ostvarenje.

– Body Space su ovom konferencijom predstavlja svoj novi, suvremeniji prostor u prostoru hotela Ibis Styles, te nove sprave koje dodatno olakšavaju dolazak do rezultata. Zdrava žena znači zdrava porodica a zdrave porodice su osnov zdravoga društva. Svi mi veoma dobro znamo koliko brzo vidljivi rezultati vježbanja su jedini apsolutni motivator da nastavimo dalje – kazala je Tomljenović i dodala kako koncept fitnessa novog doba koji uvažava činjenicu da suvremena žena ima sve manje vremena sa sebe a očekivanja od nje su svakim danom sve veća. 

Zdravlje je osnova našeg života i mora biti prioritet Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima