back to top

ŽELITE DA SMRŠATE DO LJETA?

U onom smo dijelu godine kada kod mnogih žena raste zabrinutost da neće dobro izgledati u ljetnim mjesecima. Odbrojavaju se dani do ljeta, pazi se na prehranu, razmišlja o dijetama, tjelovježbi… sve s ciljem da naše tijelo u ljetnim mjesecima izgleda “savršeno” u kupaćem kostimu.

Svjestan pritisaka s kojim se suočavaju žene, magazin Glamour obratio se psihologinji Alexis Conason, terapeutkinji koja se bavi poremećajima u prehrani, kako bi ženama udijelila savjet kako spriječiti da nam san o “savršenom” ljetnom tijelu uništi samopouzdanje i zabavu.

Ovo su tri stvari koje prema njoj morate raditi ako osjećate pritisak da morate doći u formu za ljeto.

PREPOZNAJTE ODAKLE DOLAZI PRITISAK I ZAPAMTITE DA VAŠE TIJELO NIJE PROBLEM

Conason objašnjava da se, u trenucima kada priče o dijetama postanu sveprisutne, dobro podsjetiti da je industrija mršanja, koja nas uvjerava da nešto nije u redu s našim tijelom, vrijedna više milijardi eura.

S dolaskom proljeća, kada se pojavi i pritisak da je vrijeme za pripremu za bikini, postajemo okruženi lukavim, često suptilnim porukama koje nam sugerišu da naše tijelo nije prihvatljivo.

To je ono čega, prema riječima dr. Conason, morate biti svjesni. Svaki put kad primijeti takve poruke, odnosno pojavu negativnih misli o tijelu, ona sama zastane i zapita se: “Ko profitira od toga što ja vjerujem u takve stvari o svom tijelu?” To savjetuje i svima nama, uz dodatak da krivicu trebamo tražiti tamo gdje ona jest, u kulturi dijete, a ne na našim tijelima.

želite da smršate do ljeta?
ŽELITE DA SMRŠATE DO LJETA?

UREDITE FEED NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Svakodnevno nam se nameću ideali ljepote i sugeriše nam se da im se moramo prilagoditi kako bismo živjeli sretan i ispunjen život. To, naravno, nije istina, ali istina je da živimo u društvu koje je opsjednuto izgledom, zbog čega je bitno, savjetuje Conason, okružiti se dokazima koji govore suprotno.

Zato svoje društveni mreže ispunite ljudima svih oblika i veličina, ljudima koji se zabavljaju s modom, sa svojom porodicom, prijateljima, koji žive svoje živote i ljude ne mjere po izgledu tijela i kilogramima. Takvo okruženje može pomoći u suprotstavljanju štetnoj poruci da mršavije znači i sretnije.

Također, ako osjetite da se zbog nekih profila na društvenim mrežama osjećate loše, prestanite ih pratiti što prije.

POKAŽITE SVOM TIJELU MALO ZAHVALNOSTI

Istraživanja sugerišu da poticanje zahvalnosti prema našem tijelu, provođenjem vremena fokusirajući se na stvari koje cijenimo kod njega, može pomoći u poboljšanju slike o tijelu, objasnila je psihologinja.

Ponudila je i vježbu kojom se možete poslužiti.

Razmislite o tri stvari koje vam se sviđaju na vašem tijelu i zapišite ih u bilježnicu, na papir ili u dnevnik. Možete i uključiti i načine na koje neki dio vašeg tijela funkcioniše. Naprimjer, volite li način na koji vam se oči miču dok se smijete ili to što imate noge zahvaljujući kojima ste dobri u trčanju…

Naravno, to što ćete na ovaj način pokazati tijelu da ga cijenite neće izbrisati činjenicu da živimo u kulturi koja je opsjednuta mršavošću. Međutim, tako barem donekle možete izgraditi zid koji će vas štititi od vanjskih uticaja, na koji ćete se moći osloniti kada počnete sumnjati u sebe i svoje vrijednosti, prenosi Zadovoljna.hr.

ŽELITE DA SMRŠATE DO LJETA? first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima