back to top

ŽENE NIKADA NE BI TREBALE ZASPATI UZ UPALJENI TELEVIZOR: NEĆETE VJEROVATI ZBOG ČEGA

Žene kojima se često dogodi da zaspu pred televizorom imaju veći rizik od problema s prekomjernom težinom – ovo je potvrdilo istraživanje koje je proveo Nacionalni institut za zdravlje u Bethesdi, Maryland.

Učesnice ovog istraživanja u dobi od 35 do 74 godine odgovarale su na pitanja o svojim navikama spavanja: zaspu li često pred televizorom, ostavljaju li noću upaljena svjetla te spavaju li u potpunoj tami. Ispitanicama istraživanja se također izmjerio indeks tjelesne mase. Ista su mjerenja provedena i pet godina nakon završetka istraživanja kako bi se uporedili rezultati.

Istraživanje iz Marylanda pokazalo je kako su žene koje su spavale uz televizor ili  s upaljenim svjetlima imale čak 17 posto veću vjerovatnoću dobiti oko pet kilograma ili više tokom pet godina, u odnosu na žene koje su spavale u potpunom mraku. Pri tom, malo noćno svjetlo u spavaćoj sobi nije utjecalo na rezultate.

Naučnici su otkrili kako uzrok takvih rezultata leži uglavnom u jednom faktoru – hormonima. Naime, umjetno svijetlo poput svjetla ekrana može promijeniti nivo hormona u našem organizmu, a ujedno utječe i na druge biološke procese koji povećavaju rizik od pretilosti. Pojednostavljeno rečeno, nedovoljno kvalitetnog i mirnog noćnog odmora znači i brže debljanje. Pretilost donosi niz zdravstvenih problema i rizik od nekih ozbiljnih bolesti.

Ovo je itekako značajan razlog zašto bi trebala pripaziti da više ne zaspiš pred televizorom i da napokon usvojiš zdrave navike spavanja i odlaska u krevet. Ako ne znaš kako stati na kraj toj štetnoj navici, evo nekoliko jednostavnih savjeta koji ti u tome mogu pomoći:

Zdravo grickanje – čips, kokice, keks – mnogo ugljikohidrata koje nerijetko konzumiramo gledajući film ili omiljenu seriju dodatno će nas usporiti i uspavati. Radije biraj zdrave grickalice kao to su sjemenke, voće ili orašasti plodovi.

Ustani i protegni se – čim osjetiš da postaješ sve više pospana i da ti je teško pratiti radnju filma ili serije, ustani, prošeći i napravi nekoliko jednostavnih vježbi istezanja da se razbudiš. Otvori prozor i duboko udahni svjež večernji zrak.

Dodatna aktivnost – umjesto da samo opušteno sjediš (ili, još gore, ležiš) pred televizorom, zabavi se još nekom radnjom dok gledaš film. To može biti peglanje ili manikura – bilo šta što će te držati budnom i neće ti dopustiti da utoneš u san, piše Zena.hr.

ŽENE NIKADA NE BI TREBALE ZASPATI UZ UPALJENI TELEVIZOR: NEĆETE VJEROVATI ZBOG ČEGA first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima