back to top

Zenica: Izvještaj o ispitivanju alergenog polena u zraku od 29.04. do 05.05. 2024. godine

U skladu sa prognozama i trenutnog stanja vegetacije na širem području Zenice dominantan je bio polen četinara i hrasta i to u umjerenim i visokim koncentracijama.

Na nekim područjima i danima obilne kiše često je bio vidljiv polen bora koji ostavlja dojam kao žute naslage na vrtnom namještaju, automobilima, prozorskim daskama ili plutajući po vodi na gradskim ulicama i trotoarima.

Postepeno raste i koncentracija trava tako da je u izvještajnoj sedmici preovladavala umjerena koncentracija sa tendencijom daljnjeg rasta, a sve u skladu sa vremenskim prilikama.

Primjetna je obilna cvatnja bijelog jasena čiji je polen takođe bio na nivou umjerenih koncentracija ali i javora (Acer pseudoplatanus i Acer tataricum) koje vrijedne pčele rado posjećuju skupljajući nektar i polen.

Polenski spektar pored naprijed pobrojanih biljaka obuhvata još i polen divljeg kestena, bukve, graba, oraha, bokvice platana vrbe, kiselice i u tragovima breze.

Preporuke za narednu sedmicu

 Polen evidentiranih biljnih vrsta najčešće izaziva nazalne i konjuktivalne simptome (rinoreja, kihanje, nazalna kongestija, svrbež, iritacija očiju i kože). Znakovi mogu uključivati i nazalni edem, bolnu palpaciju paranazalnih sinusa, edem konjuktiva te ljuštenje kože. Kako bismo ublažili intenzitet alergije potrebno je kontrolisati okoliš u kojem boravimo, tj.eliminirati tvari koje uzrokuju alergijsku reakciju.

Izloženost alergenima može se smanjiti prozračivanjem prostorije u kojima boravimo, najbolje u večernjim satima kada je koncentracija alergena najniža. Svakodnevna higijena nosnih sluznica posebno pri povratku izvana, kako bi se otklonili nakupljeni alergeni.

Preporuke za blaže nazalne simptome su i sprejevi u kombinaciji sa ektoinom, deksapantenolom, natrijevim hijaluronatom koji će umanjiti jačinu alergijske reakcije, te zaštititi epitel nosne sluznice. Veoma je korisno pri izlasku vani napraviti mehaničku barijeru, tako da na sluznicu namažemo mast koja će na sebe vezati alergene.

Uz savjet ljekara preporuke za teže nazalne simptome pored antihistaminika su i kortikosteroidi u obliku nosnog aerosola. Potreban je oprez i ograničena primjena kortikosteroidnih preparata, zbog mogućih lokalnih nuspojava.

Za liječenje sezonskog alergijskog konjuktivitisa, pored antihistaminika, za blaže oblike alergijske reakcije preporuke su i kapi u obliku umjetnih suza, kapi sa dekspantenolom, natrijevim hijaluronatom, te kombinacija kapi na biljnoj bazi (neven,kamilica) koje će znatno umiriti oko, zatim kapi sa ektoinom koje smanjuju intenzitet alergijske reakcije i štite očnu sluznicu od alergena.

 Pored upotrebe medikamentozne terapije uz preporuku ljekara, te vitaminsko biljne kombinacije koje djeluju sinergijski na suzbijanje simptoma alergije i jačanje imunog sistema, potrebno je maksimalno izbjegavati alergene u periodu njihove najveće polinacije u periodu od 8 do 12 sati, smanjiti boravak na otvorenom, za vrijeme suhih i vjetrovitih dana izlaske izvan kuće ili stana reducirati na najmanju moguću mjeru , zaštititi oči naočalama, te nositi maske.

zenica: izvještaj o ispitivanju alergenog polena u zraku od 29.04. do 05.05. 2024. godine

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima