back to top

Znakovi da trebate promijeniti rutinu njege kože

Kako izgleda vaša dnevna rutina i da li godinama ne mienjate proizvode za njegu?

Dermatolozi i kozmetičari su složni u tome da zamjena svih vaših proizvoda odjednom nije pametna ideja.

Preporuka je da mijenjate jedan po jedan proizvod i da, shodno tome, ne mijenjate cijelu rutinu odjednom.

Drugim riječima, ako želite da promijenite cijelu svoju rutinu, probajte jedan novi proizvod svake nedjelje, prenosi B92.

Iako kupovina potpuno novog seta proizvoda zvuči uzbudljivo, nema potrebe da budete super ekstremni ili da trošite mnogo novca odjednom.

Najvažnije je promijeniti proizvode koje koristite svaki dan, posebno hidratantnu kremu, sredstvo za čišćenje i serum. Takođe, pogledajte sastojke u proizvodima koje koristite. Ako neki imaju toksične sastojke, odmah ih isključite.

Na kraju, ako ne vršite piling, neophodno je da to počnete da radite redovno kako biste bili sigurni da će vaše proizvode apsorbovati svježe ćelije kože.

Redovan piling je ključan za uklanjanje mrtvih ćelija kože i podsticanje obnavljanja zdravih i novih ćelija.

Možete, dakle, slobodno da mijenjate hemijske i fizičke pilinge da bi vaša koža bila glatka i blistava.

Evo kako da znate da li ste se zaglavili u kolotečini njege kože, plus stručni savjeti o tome kako da prodrmate stvari bez da uznemirite kožu.

Oduvijek koristite iste proizvode

Još uvijek koristite isti toner iz srednje škole?

Vjerovatno je vrijeme da se promijeni. Ovo nije tako teško shvatiti, a ni prihvatiti. Vaša koža će se vremenom mijenjati i zahtijevati različite proizvode u zavisnosti od vaših ciljeva.

Najvjerovatnije ćete primjetiti značajnu razliku ako odaberete proizvode za vašu trenutno stanje kože, odnosno odaberete neku kremu koja je prilagođena vašoj starosnoj dobi.

Više ne vidite rezultate

Na primjer, ako ste koristili režim protiv akni i iznenada su se stvari otrgle kontroli, postoji velika šansa da ćete morati da isprobate neke nove proizvode. Ako ste prestali da vidite rezultate svog trenutnog režima, vrijeme je da potražite stručnu pomoć. Mnogi kozmetički centri i klinike za njegu kože nude besplatne konsultacije i mogu vam pomoći da odaberete ono što je najbolje za vas.

Sezonske promjene na vidiku

U zavisnosti od toga gdje živite, možda ćete željeti da preispitate svoju rutinu nekoliko puta godišnje, posebno ako vaša koža reaguje na vremenske prilike.

Ljeto bi moglo zahtijevati laganiju hidratantnu kremu i više SPF-a, dok bi zimi moglo biti potrebno više vlage i hranjivih sastojaka za suh zimski zrak.

Zapamtite, bez obzira na to koje je godišnje doba – i dalje morate da nosite kremu za sunčanje tokom cijele godine. Samo povećajte SPF u proljeće i ljeto.

Vaš tip kože se promijenio

Ako vam je koža iznenada suha, iritirana ili puca, vrijedi istražiti proizvode sa različitim sastojcima. Vremenom se naša koža može promijeniti, što rezultira iritacijama od sastojaka koji vam ranije nisu smetali.

Obratite pažnju na znakove upozorenja i prestanite da koristite svoje proizvode.

Možete polako, jednog po jednog, da ih ponovo uvedete da pokušate da suzite ono što bi moglo da uzrokuje vaše probleme.

Takođe se preporučuje da prije kupovine provjerite etiketu da biste bili sigurni da ne koristite proizvode sa isteklim rokom trajanja jer bi i to mogao da bude krivac za loše stanje kože.

(Zene.ba)

Znakovi da trebate promijeniti rutinu njege kože Žene.ba.

zene.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima