back to top

Znate li da PUTUJETE AVIONOM? Ovo je SVE što treba da znate ako nosite RUČNI PRTLJAG

Šta se podrazumijeva pod “ručni prtljag”? Da li je moguće otići na ljetovanje samo s ručnim prtljagom? Šta sve može da stane u ručni prtljag?
Da li je značajna ušteda novca ako se putuje samo sa njim? Koje su prednosti?

Prije nego što kupite avionske karte uz koje je obično uključen i ručni prtljag potrebno je da obavezno provjerite određene informacije vezane za dimenzije prtljaga, kao i to koliko kilograma je dozvoljeno ponijeti.  

Stjuardesa avio kompanije Saudia Airlines Ivana Gvozdenović u razgovoru za Glossy otkriva da li je moguće putovati na odmor samo sa ručnim prtljagom, ali i na sve nedoumice koje muče one koji se do sada nisu vozili avionom. 

— Apsolutno je moguće, naročito ako se ne zadržavate dug vremenski period na određenoj destinaciji. Većina low cost kompanija uz cijenu svoje redovne karte dozvoljavaju nošenje samo ručnog prtljaga dok se za nošenje redovnog, velikog kofera traži se doplata. U zavisnosti od kompanije do kompanije, cijene velikog prtljaga se mogu kretati od 50 eura pa naviše, naravno, to sve zavisi od kompanije, destinacije i od toga da li je sezona ili ne — počinje ona i nagovještava da je putnicima koji idu na kraći odmor sasvim dovoljno da ponesu samo ručni prtljag, jer oni velike kofere nose obično oni putnici koji idu na duže odmore i dalje destinacije. 

U slučaju da putujete regularnom avio-kompanijom (koja nije low cost) cijena velikog prtljaga je već uračunata u kartu, uglavnom su dozvoljene težine 21-23kg tako da nema potrebe za bilo kakvu vrstu doplate.

Mnogi su u nedoumici šta zapravo predstavlja kategorija ručnog prtljaga. Kako je Gvozdenovićeva istakla, potrebno je razlikovati lični prtljag u kojem smijete držati svoje lične stvari kao što su novčanik, pasoš, telefon i ostali dokumenti.

— Ručni prtljag je u većini slučajeva manji kofer ili torba sa maksimalnim dimenzijama 55/40/20. To su neke univerzalne dimenzije za većinu avio-kompanija i mogu varirati do 5 cm. Najčešća dozvoljena težina je 7-8 kg za ručni prtljag. Takođe, i to može varirati od kompanije do kompanije, ali definitivno maksimalna težina ne ide preko 10 kg za ručni prtljag — ističe stjuardesa. 

Česta nedoumica je i to šta sve može stati u ručni prtljag, odnosno šta je sve dozvoljeno ponijeti sa sobom. 

— Dozvoljeno je spakovati garderobu, obuću, kozmetiku i šminku, ali pod uslovom da je travel size, što znači da sadržaj bočice ne smije prelaziti 100 ml, jer u suprotnom biće vam oduzet od strane obezbjeđenja na aerodromu. Bitno je napomenuti da nisu dozvoljeni oštri predmeti ili bilo koji drugi predmeti koji se mogu smatrati ili iskoristiti kao oružje, a sve se mora se uklopiti sa dozvoljenom težinom.

Putovanje s ručnim prtljagom će vam ne samo uštedjeti pare, nego će vam sačuvati i vrijeme, jer ćete pri dolasku na aerodrom za skeniranje imati samo jednu torbu, koju ćete pritom poneti sa sobom u avion, što automatski znači da pri slijetanju nećete morati da čekate u redu pored pokretne trake da preuzmete veliki kofer, nego ćete nakon slijetanja i napuštanja aviona ići direktno na pasošku kontrolu, a zatim izaći sa aerodroma sa svojim prtljagom.

— Dobro je što nemate brdo kofera da vučete sa sobom po aerodromu, lakše je i efikasnije. Dobra stvar jeste i ta da je vaš ručni prtljag uvijek uz vas (na aerodromu, u avionu) u slučaju da vam nešto zatreba, uvijek vam je pri ruci — zaključuje stjuardesa Ivana Gvozdenović.

pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima