back to top

Centralno spomen-obilježje u digitalnom obliku, platforma s biografijama poginulih branitelja

Na Dan Armije RBiH i 32. godišnjicu njenog formiranja, puštena je u funkciju digitalna platforma sa biografijama šehida i poginulih boraca Armije i MUP-a RBiH, čija imena su ispisana na Centralnom spomen-obilježju kod zgrade Općine Novi Grad u Sarajevu kao simbol trajnog sjećanja na najhrabrije sinove naše domovine, saopćila je općinska pres-služba.

Bit će to digitalna baza podataka i svojevrsni podsjetnik na sinove i kćeri koji su dali vlastite živote za slobodnu, nezavisnu i suverenu državu Bosnu i Hercegovinu.

Načelnik Semir Efendić kazao je da Općina Novi Grad posvećuje posebnu pažnju obilježavanju događaja koji podsjećaju na značaj borbe naših boraca i šehida i da danas, na 32. godišnjicu formiranja Armije RBiH, Centralno spomen –obilježje dobija i svoju digitalnu verziju, s opširnijim biografijama šehida i boraca, koje će biti dostupne građanima u svakom trenutku.

– Mi u Novom Gradu posvećujemo važan dio naših aktivnosti obilježavanju događaja, ličnosti i datuma vezanih za period 1992 –1995. godina. A danas naše Centralno spomen-obilježje dobija i svoj digitalni oblik, digitalnu platformu, gdje će se za sva imena na našem Centralom spomen-obilježju moći pročitati osnovni biografski podaci o tome gdje je neko poginuo, u kojoj jedinici je bio, koga je imao od porodice, gdje je živio, da li je imao neke vojne zasluge i odlikovanja, gdje je sahranjen itd. Ovog momenta unesena je otprilike jedna četvrtina od ukupno oko 2.000 imena, a u narednom periodu ćemo nastaviti dok ne popunimo sva imena koja se nalaze na ovom spomeniku – rekao je Efendić.

Zasad je dostupno nešto više od 500 biografija časnih šehida i poginulih boraca, a u narednom periodu baza će  biti dopunjavana.

Autorica biografija je Amina Vatreš-Nezirević, stručna savjetnica u Službi kabineta općinskog načelnika i vođa tima koji radi na prikupljanju relevantnih podataka o šehidima i poginulim borcima. Radni tim čine uposlenici općinskih službi za opću upravu, boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo te IT sektora. Podaci se uzimaju iz dosijea članova porodica poginulih, pohranjenih u arhivi Općine Novi Grad a za borce čije su porodice odselile u druge općine, podaci se dobijaju službenim putem.

S obzirom na to da za neke od boraca nedostaju fotografije, iz Općine mole članove njihovih porodica i saborce, ukoliko u kućnim albumima imaju fotografije da ih dostave kako bi mogle biti skenirane i uvrštene u bazu.

Za sve informacije građani se mogu javiti u Službu kabineta općinskog načelnika na broj telefona 033 291 313.

Na Centralnom spomen-obilježju položeno je cvijeće u znak sjećanja na poginule borce i šehide koji su dali živote u odbrani naše domovine.

Cvijeće je položio načelnik Efendić sa Halidom Mešanović, majkom dvojice šehida, blizanaca iz Ahatovića, kao i općinski vijećnici s predsjedavajućim Vijeća Mirzom Selimbegovićem, zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo, Udruženjem pripadnica Armije RBiH, Udruženjem maloljetnih boraca, Udruženjem civilnih žrtava rata, predstavnicims Crvenog križa Novi Grad, političkim strankama, porodicama i građanima.

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima