back to top

Da li je u svijetu mode prostor za realnost: Sada je moguće vidjeti i celulit na modnim pistama?

da li je u svijetu mode prostor za realnost: sada je moguće vidjeti i celulit na modnim pistama?

Foto: Instagram

Svijet mode već decenijama predstavlja luksuz, prestiž, talenat, ljepotu, ali i izazove kao što su rigoroznost, mizoginija i seksizam. Renomirani svjetski dizajneri uživaju privilegovan status zvijezda, često sebe stavljajući iznad drugih – nedodirljive, one koje su odgovorne za izgled filmskih diva na crvenom tepihu koji ostaje upamćen u vječnosti.

Uz nastanak “Victoria’s Secret anđela” reputacija modnog svijeta, već uzdrmana promiskuitetom, diskriminacijom i seksualnom eksploatacijom, nastavila je da se srozava. Dok je Adrijana Lima bila divljena kao savršenstvo, stotine djevojaka su patile od poremećaja u ishrani. Stroge, neljudske mjere potrebne za ulazak u industriju dovele su do mentalnih poremećaja, ali o tome se, naravno, šutjelo.

Iako se porodica Kardashian smatrala devijantnom prekretnicom u već toksičnoj kulturi tretiranja ženskih tijela kao modnih trendova, neosporno je njihovo pozitivno nasljeđe – “body positivity” zajednica postala je globalni fenomen dovoljno moćan da promijeni standarde i percepciju čak i u najprestižnijim modnim kućama, izvještava Ona.rs.

Revija kupaćih kostima u Miamiju donijela je revolucionaran potez i na pistu dovela stvarne žene.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Julia Ann (@juliaaaann)

Na ovim revijama imali smo priliku da svjedočimo raznovrsnosti, kao i u stvarnom životu; pistom su šetali modeli sa trbušnjacima, ali i gojaznije djevojke sa celulitom, iracionalnim ženskim “neprijateljem”.

Nameće se pitanje da li modne revije treba da zadrže određenu dozu “savršenosti”, poput bajki koje čitamo iako znamo da nisu stvarne?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Presidentniki ~ Curve Model & Influencer Miami (@presidentniki)

 

Čelulit sada možemo vidjeti čak i na modnim pistama: Da li u svijetu mode postoji prostor za stvarnost? appeared first on Azra Magazin.


Izvor: ( azra.ba / Izvor.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima