back to top

Festival LGBTIQ+ umjetnosti i aktivizma Kvirhana početkom juna u Sarajevu

Četvrto izdanje Festivala Kvirhana, koji ove godine sloganom ‘Bujrum slobode!’ fokus stavlja na siguran prostor za sve i čiji program će uključivati predstave, izložbu, koncerte, filmove te razgovore o LGBTIQ+ aktivizmu i pravima, bit će održano od 6. do 8. juna u Sarajevu, najavio je Sarajevski otvoreni centar (SOC).

Organizatori su naveli da Festival Kvirhana ove godine, pod sloganom “Bujrum slobode!”, nastoji biti siguran i slavljenički prostor za sve LGBTIQ+ osobe i njihove prijatelje.

Koordinatorica za komunikacije SOC-a Nejra Agić navodi da je Kvirhana kao festival važan jer u Sarajevu i općenito u BiH postoji manjak queer-friendly prostora gdje se LGBT zajednica može osjećati slobodno i sigurno i biti ono što jeste.

– Postoji queer kultura koja je specifična, ali s druge strane i primamljiva svim drugim osobama koje nisu queer, ali s obzirom na manjak takvih događaja kroz cijelu godinu Kvirhana bude tri dana u godini, kad pokušavamo spojiti sve ono što je važno za zajednicu, a to je da sjednemo i da razgovaramo, da se bavimo važnim temama, ali i da se zabavimo, da podržimo queer umjetnike i da se zajednica upozna u jednom sigurnom prostoru – navela je Agić.

Festival će biti otvoren u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) u 19.30 sati, predstavom “Naš sin” Patrika Lazića, u produkciji Hartefakt fonda iz Srbije.

– Nakon što se mladić ‘autovao’ svojim roditeljima, oni pokušavaju da žive sa saznanjem da je njihov sin drugačiji. Rituali porodične večere postaju velika dramska peripetija – navodi se u najavi.

Dnevni program drugog dana tog festivala počinje od 14 sati, u Centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo. Rezerviran je za druženje i upoznavanje, kroz Mingling session. Nakon toga bit će  održana projekcije domaćih kratkometražnih filmova ‘Sutra ćemo kupiti ribice’ autorice Sare Ristić te filma ‘Jan’ autora Kenana Musića i Mirze Čustovića.

Film ‘Jan’ govori o prijateljstvu, ljubavi, traganju za mjestom gdje nema potrebe za etiketiranjem nagona, izaziva i prepoznavanje ljubavi u svim njenim oblicima. Ujedno je prvi kratki film iz regije, dostupan na HBO Max platformi.

– Slogan ‘Bujrum slobode!’ smještamo u današnji kontekst odgovornosti koju sloboda nosi, istodobno propitujući puteve koji vode do nje. Sloboda se osvaja i njeguje, a kroz umjetničke i aktivističke događaje Kvirhane ćemo promišljati i uživati slobodu u različitim formatima. Zato, pridružite nam se jer imamo šta ponuditi i ove godine – poručili su organizatori Festivala.

Kako se navodi u najavi, nakon projekcije filmova, bit će upriličen razgovor o queer vizuelnom stvaralaštvu. Sudjelovat će autori i autorice filmova, te glavni glumac iz filma ‘Jan’ Maksim Jovanović, a bit će postavljena i izložba fotografkinje Monike Andrić.

Muzički program drugog dana Festivala, u Kinu ‘Bosna’, otvorit će četiri drag umjetnice iz BiH. Nakon toga će nastupiti mladi sarajevski duo Bluzze, potom Marko Bošnjak, Ida Prester, pop bend Lollobrigida te ‘Cura i Dečko’.

Radionica ‘Zajedničko pisanje manifesta za prvo izdanje queer fanzina’ bit će održana u subotu, posljednji dan Festivala, na lokaciji Centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

Organizatori navode da je ostatak dnevnog programa fokusiran na Queer Talks, razgovore o različitim temama važnim za feminizam, LGBTIQ+ aktivizam i umjetnost te da će u događaju sudjelovati i Nina Pavićević, osoba koja stoji iza popularnog feminističkog Instagram profila ‘Kritički’.

Festival će zatvoriti muzički program, od 21.30 sati u Kinu ‘Bosna’, nastupom alternativnog/post rock indie sastava iz Splita ‘Fostera’, kantautorke alternativne pop muzike iz Srbije Olivere Popović te trap-rap muzičarke Mache Ravel.

– Zvijezda Festivala je zasigurno alternativni pop projekt Svemirko, koji se na prostoru bivše Jugoslavije proslavio albumom ‘Vanilija’. Do kraja noći bit će i nastup DJ Sonja Sajzor, jedna od najznačajnijih trans aktivistkinja u regiji – navode organizatori.

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima