back to top

GIHT: “BOLEST BOGATIH”

Mokraćna kiselina se stvara u jetri i iz tijela eliminira urinom. Ljudsko tijelo stvara mokraćnu kiselinu tijekom razgradnje purina i pirimidina, tvari koje se nalaze u određenoj hrani i pićima. Kada su razine mokraćne kiseline u krvi iznimno visoke te kada je bubrezi ne eliminiraju iz tijela, mogu se formirati kristali mokraćne kiseline, urati, koji se nakupljaju u zglobovima i okolnom tkivu te izazivaju intenzivnu upalu, odnosno giht.

Bolna upala najčešće u početku zahvaća zglob nožnog palca, ali se može pojaviti u bilo kojem zglobu u tijelu, od gležnjeva, koljena, laktova, do zapešća i zglobova prstiju. Simptomi gihta gotovo se uvijek javljaju iznenada. Znanstvenici su utvrdili da su napadaji gihta 2,4 puta češći noću zbog opadanja tjelesne temperature u snu i dehidracije, što potiče simptome gihta.

giht: “bolest bogatih”
GIHT: “BOLEST BOGATIH”

Simptomi koji se javljaju u akutnoj fazi gihta su: najčešće zahvaćenost jednog zgloba, a s dužim trajanjem bolesti zahvaća i više zglobova, intenzivna bol u zahvaćenom zglobu, najčešće je riječ o zglobu nožnog palca, crvenilo u zahvaćenom zglobu, oticanje zahvaćenog zgloba, neizdrživa bol čak i na lagani dodir poput onoga kada se pokrivate plahtom, nemogućnost oslanjanja na nogu na kojoj je korijen palca zahvaćen upalom, toplina ili osjećaj kao da zglob “gori”. Napad, odnosno akutna faza gihta može trajati od 7 do 14 dana i može se ponavljati. Bol koja se javlja u akutnoj fazi gihta najjača je unutar prva 4 do 12 sati nakon što počne.

giht: “bolest bogatih”
GIHT: “BOLEST BOGATIH”

Razdoblje između dviju akutnih faza može proći bez ikakvih simptoma. Poznati su čimbenici koji povećavaju razinu mokraćne kiseline su: prehrana koja uključuje mnogo crvenog mesa, naročito iznutrice, školjkaša, te slatkiša i alkohola, prekomjerna tjelesna težina zbog koje tijelo proizvodi više mokraćne kiseline i bubrezi teže eliminiraju mokraćnu kiselinu, određene bolesti poput visokog krvnog tlaka, dijabetesa, metaboličkog sindroma te bolesti srca i bubrega, određeni lijekovi koji se koriste u liječenju hipertenzije, nasljedni faktor također je povezan s rizikom – ako su drugi članovi vaše obitelji bolovali od gihta, veća je vjerojatnost da ćete razviti bolest.

Kod gihta ishrana treba bazirati na povrću, a unos mesa i životinjskih bjelančevinam općenito bi se trebalo znatno smanjiti.

GIHT: “BOLEST BOGATIH” first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima