back to top

Kako spasiti biljku aloe vere koja umire?

kako spasiti biljku aloe vere koja umirekako spasiti biljku aloe vere koja umire
Kako spasiti biljku aloe vere koja umire?

Aloe vera je izvrsna biljka za uzgoj u zatvorenom i na otvorenom; lijepo ga je imati i zbog njegovih ljekovitih svojstava. Ove su biljke sukulenti i stoga se mogu razboljeti zbog prekomjernog zalijevanja, premalog zalijevanja i drugih čimbenika iz okoliša. Trulež korijena jedna je od najčešćih bolesti biljaka aloe vere, no pretjerano sunce također može oštetiti. Ako vaša biljka aloe vere izgleda bolesno, ne gubite nadu! Još uvijek je možete oživjeti! Evo kako spasiti biljku aloe vere koja umire.

Izvadite biljku aloe vere iz sadašnje posude. Jedan od tipičnih razloga smrti biljke aloe vere je truljenje korijena. Da biste utvrdili je li to slučaj, prvo morate izvaditi biljku iz posude.

Lagano primite bazu biljke i dno posude. Okrenite posudu naopačke i nastavite držati biljku drugom rukom.

Dok vadite biljku aloe vere iz lonca, pazite da biljku držite što stabilnijom. Sva kretanja trebaju biti usmjerena na posudu, a ne na samu biljku. Drugim riječima, držite, ne vucite biljku. Udaranje o dno lonca očuvat će vaše korijenje netaknutim, a gravitacija će gurnuti biljku prema dolje.

Njegujte korijenje. Pregledajte korijenje i utvrdite koliko je korijena još zdravo. Kašasto korijenje je karakteristično za truljenje korijena i potrebno ga je ukloniti. Svaki korijen koji nije crn je dobar i može se zadržati.

Ako vidite puno zdravih korijena i samo nekoliko mrtvih, vjerojatno možete spasiti biljku bez previše problema, ali ćete morati odrezati oštećeno korijenje. Za uklanjanje mrtvih korijena možete koristiti oštar sterilizirani nož.

Ako primijetite da je većina korijena oštećena, bit će potrebno malo više truda da spasite biljku. U tom slučaju pokušajte spasiti biljku uklanjanjem najvećih listova (nožem). Odrežite otprilike polovicu biljke. Ova metoda je riskantna. Međutim, ako se hrani manje listova, mala količina netaknutog korijenja može bolje ciljati hranjive tvari u biljci.

Odaberite posudu koja je za trećinu veća od sastava korijena. Svaki višak zemlje će zadržati vodu i mogao bi uzrokovati truljenje korijena u budućnosti, tako da je manji lonac bolji od većeg.

Korijenje biljaka aloe vere raste vodoravno više nego okomito. Biljke aloe vere također mogu postati prilično teške. Zato odaberite široku posudu, a ne duboku ili usku.

Lonac koji odaberete treba imati puno drenažnih rupa na dnu kako se višak vode ne bi zadržavao.

Presadite aloe veru. Pripremite posudu tako da je napunite mješavinom zemlje i nježno protresete biljku aloe vere kako biste uklonili otprilike trećinu zemlje koja se zalijepila za korijenje. Stavite biljku u novo pripremljenu posudu. Provjerite je li cijelo korijenje prekriveno mješavinom zemlje, ali nemojte biljku stavljati dublje nego što je bila u prethodnoj posudi.

Provjerite tlo. Možete znati treba li vašu biljku aloe vere zalijevati pritiskom kažiprsta nekoliko centimetara u tlo. Ako je tlo suho, vaša biljka treba vodu. Biljke aloe vere ne treba često zalijevati. Pretjerano zalijevanje može ubiti vašu biljku!

Ako biljku držite vani, zalijevanje svaka dva tjedna trebalo bi biti dovoljno. Ako biljku držite u kući, zalijevajte je svaka tri do četiri tjedna.

Prilagodite zalijevanje godišnjem dobu. Biljke aloe vere trebaju više vode u toplijim mjesecima, ali manje u hladnijim mjesecima. U jesen i zimi zalijevajte rjeđe, pogotovo ako se biljka nalazi u hladnom području.

Pregledajte list. Kao sukulenti, biljke aloe vere skladište vodu u svojim listovima. Ako primijetite da lišće otpada ili postaje gotovo prozirno, vašoj biljci je vjerojatno potrebna voda.

Međutim, iste kvalitete mogu biti znak truleži korijena uzrokovane prekomjernim zalijevanjem. Zapitajte se kada ste zadnji put zalili biljku. Ako ste je nedavno zalijevali, biljku treba izvaditi iz lonca i provjeriti ima li korijena truleži.

Provjerite plahte. Ako lišće biljke aloe vere postane smeđe ili crveno, vaša biljka može biti opečena.

Pomaknite biljku. Premjestite biljku na mjesto gdje prima neizravnu, a ne izravnu sunčevu svjetlost.

Ako vaša biljka obično može primati umjetno svjetlo umjesto sunčeve svjetlosti, postavite biljku tako da postoji veća udaljenost između nje i izvora svjetlosti. Možete ga pokušati premjestiti van tako da dobije malo neizravnog prirodnog svjetla, a ne umjetnog.

Zalijte biljku. Provjerite tlo i utvrdite treba li vašu biljku zalijevati. Tlo je vjerojatno suho ako vaša biljka ima previše sunčeve svjetlosti, jer bi voda brže isparila.

Uklonite mrtve listove. Oštrim, steriliziranim nožem odrežite list s biljke pri dnu. Svi mrtvi listovi uzimaju hranjive tvari iz drugih dijelova biljke, stoga ih uklonite kako ostatak vaše biljke ne bi patio.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima