Održana Noć teatra u 15 bh. gradova

Noć teatra je okupila dvadeset učesnika iz petnaest bh. gradova sa čak dvadeset i osam programskih sadržaja. Gradovi koji su se u našoj zemlji priključili ovogodišnjoj Noći teatra su: Zenica, Sarajevo, Tuzla, Mostar, Banjaluka, Kakanj, Živinice, Tešanj, Gradiška, Bugojno, Vareš, Trebinje, Laktaši i Maglaj. I ove godine, primat programa su preuzele pozorišne predstave kojih je izvedeno čak devetnaest od kojih je pet premijernih izvedbi, zatim tri koncerta, tri online pozorišno-dokumentarne izložbe, tri radionice za djecu i jedna izložba. Učešće u Noći teatra BiH su uzeli: šest profesionalnih pozorišta, jedna akademija, jedna škola, jedna biblioteka, tri pozorišta za djecu i mlade i sedam centara za kulturu/kulturno-sportskih centara.

Cilj Noći teatra je da se pokaže pozorište iz druge vizure, odnosno da se u jednom danu otvore pozorišne i kulturne ustanove i da se slavi pozorišna umjetnost. Pored toga, cilj je i da se pokaže da teatarska umjetnost nije nužno samo profesionalna teatarska djelatnost, nego da se pruži prilika i amaterskim pozorištima, centrima za kulturu, bibliotekama i muzejima da učestvuju u ovoj velikoj mreži Noći teatra. Ove godine 18. novembra evropskoj mreži Noći teatra su se pridružile zemlje: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovačka, Austrija i Bugarska.

Centralna manifestacija Noći teatra BiH je upriličena u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica gdje je u 11 sati upriličena premijerna izvedba predstave „Ptica od pijeska“ autora Benjamina Bajramovića, u režiji Ajle Bešić i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. U 13 sati je upriličen koncert „Mlade nade“ ansambla violončela Kamernog simfonijskog orkestra Zenica i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a u 20 sati je izvedena predstava „Tri dana“ prema tekstu Romana Sikore, u režiji Tanje Miletić-Oručević i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Povodom Noći teatra BiH izvedbu predstave „Tri dana“ Zeničko pozorište je poklonilo besplatno penzionerima i penzionerkama.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima