back to top

Liječnici savjetuju šta jesti za zdravu kožu bez bora

Istraživanja su pokazala da meso i grickalice potiču nastanak bora, a mliječni proizvodi često uzrokuju akne i prištiće.

Ako redovno primjećujete promjene na licu, poput novih prištića ili suhe kože, velika je vjerojatnost da je u srži problema vaša prehrana, piše tportal.

“Naša prehrana apsolutno utječe na našu kožu. Koža je organ, baš kao i srce ili jetra, i izgrađena je i održavana hranjivim tvarima iz hrane”, kaže dr. Lauren Ploch, dermatologinja.

Naprimjer, proteini se koriste za proizvodnju kolagena, koji popunjava i održava kožu elastičnom te pomaže zacjeljivanju rana, a antioksidanti poput vitamina C i E štite kožu od onečišćenog zraka i sunca, dodaje ona.

Više mesa = više bora

Utjecaj prehrane na stanje kože potvrđuju i brojna istraživanja. Primjerice, dokazano je da žene koje su jele više voća, povrća, ribe i vlaknastih namirnica imaju manje bora od onih koje su konzumirale više mesa i grickalica.

Isto tako, pokazalo se da žene koje su slijedile mediteransku prehranu imaju znatno manji rizik od razvoja raka kože od onih koje to nisu činile. Autori su pretpostavili da bi antioksidativni i protuupalni učinci dijete mogli igrati presudnu ulogu u tome.

I neka manja istraživanja iznijela su zanimljive dokaze, kao što je otkriće da konzumiranje oko tri žlice dnevno koncentrata od rajčice, koji je bogat antioksidantom zvanim likopen, štiti kožu od oštećenja sunčevim zračenjem.

“Postoje i neki dokazi da druge biljne tvari, poput onih koje se nalaze u šarenom voću i povrću, čaju, tamnoj čokoladi te određenim biljkama i začinima poput klinčića, cimeta i metvice, mogu pružiti sličnu zaštitu, iako njihova konzumacija ne zamjenjuje potrebu za nanošenjem sredstava za zaštitu od sunca”, rekla je dr. Rajani Katta.

Može li prehrana pomoći u liječenju određenih stanja kože?

“Nekoliko manjih ispitivanja, uglavnom provedenih na adolescentima i mlađim muškarcima, otkrilo je da smanjenje unosa šećera i škroba, poput gaziranih pića, slatkiša, bijelog kruha i tjestenine, pomaže kod akni”, istaknula je dr. Mary Chang i dodala kako neki izvještaji sugeriraju da i konzumacija mliječnih proizvoda ili proteina sirutke povećava broj akni.

Pokazalo se i da mediteranska prehrana može koristiti onima koji imaju psorijazu, stanje koje uzrokuje stvaranje debelih, suhih i svrbljivih mrlja na koži.

Prehrambeni savjeti za zdravu kožu

Liječnici ističu da je osnovna preporuka za zdravu kožu upravo mediteranska prehrana jer pruža korisne hranjive tvari poput antioksidanata.

S druge strane, osobama s aknama liječnici savjetuju smanjen unos mliječnih proizvoda, hrane bogate šećerom i rafiniranim ugljikohidratima najmanje četiri do šest tjedana kako bi uočili poboljšanje.

“Ako primijetite da određena hrana redovito pogoršava vaše simptome, izbjegavajte je”, napominje dr. Drucker i zaključuje:

“Općenito, međutim, imajte na umu da eliminiranje previše namirnica ili skupina hrane može imati nepredviđene posljedice. Naprimjer, ako isključite mliječne proizvode, možda ćete izgubiti kalcij i vitamin D, pa se pobrinite da vaša prehrana bude uravnotežena raznovrsnim namirnicama kako biste zadovoljili svoje potrebe za hranjivim tvarima.”

Žene.ba

Liječnici savjetuju šta jesti za zdravu kožu bez bora Žene.ba.

zene.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima