back to top

Safet prvi put uzeo mikrofon u ruke i ostavio sve bez riječi: “Bavim se stočarstvom, solidno se živi”

Safet Papić (58) iz sela Ursule kod Sjenice do sada nikada nije držao mikrofon u rukama. Pjevao je samo za svoje prijatelje, a onda je odlučio da okuša sreću u emisiji „Nikad nije kasno“.

Kako je odrastao u krajevima koji su poznati po dugim i teškim zimama još u djetinjstvu pješačio je nekoliko kilometara do osnovne škole.

-Ja sam išao pješice u školu, snjegovi su bili do pojasa, to nije bio prijevoz kao sada. Išao sam pet, šest kilometara do škole, morao sam snijeg da pređem da bi stigao.

Cio život se s porodicom bavi poljoprivredom, svi žive od mlijeka koje sami proizvode, a sa suprugom sada obrađuje nekoliko hetara zemlje.

-Radio sam svašta da bi osigurao porodicu, sve poštene poslove sam radio da zaradim. Kosio sam ručno, tjerao sijeno za stoku, s konjima se tada radilo. Sada se sve mehanizovalo, radi se traktorima i bolje se živi nego nekada. Sada radim poljoprivredu, imam kući osam krava, sa ženom to radim, pripremio sam hranu za zimu – kaže on.

Safet ne krije da je u mladosti bio pravi zavodnik i da je volio žene, ali se kasnije oženio i od tada vodi miran porodični život.

– U mladosti sam volio život, ljubav, žene. To je bilo tada, ali sada naravno da nije. Imam jednog sina koji živi u Njemačkoj, mlađi je sada završio srednju školu i živi kod nas – istakao je takmičar i dodao da nikada do sada nije pjevao profesionalno.

– Nikada nisam zarađivao od muzike, pjevao sam slučajno neka veselja i svadbe kod mojih. Ljudi su voljeli da slušaju moj glas i kako ja pjevam i uvijek su mi predlagali da počnem da pjevam. Ja nigdje do sada nisam pjevao, samo nekada za društvo, imam malo treme. Pokazat ću sve što znam, pa ako može, ako ne ja nastavljam da živim život kao i do sada.

Prije samog nastupa, Žika se našalio s veteranom pa je spomenuo bivšeg učesnika Ringa koji je također iz okoline Sjenice, a koji mu je jednom poslao jagnje s Peštera. I Safet je obećao da će na sljedeće snimanje donijeti domaće proizvode koje pravi sa suprugom.

Nakon kratkog razgovora, Safet je otpjevao numeru „Sam za stolom jedan čovek sedi“. Iako je imao veliku tremu, uspio je da se sa pjesmom izbori do kraja, pa ga je publika nagradila velikim aplauzom i ovacijama.

U svom komentaru Uroš Živković je imao sve pohvale za Safetovo pjevanje, ali je izrazio i jednu želju koju mu je veteran odmah ispunio.

– Safete, ovo je bilo toliko spontano, ali sam ja zaista uživao, želim da pohvalim orkestar i ove dvije dame divne koje su vam pomogle. Ja sada imam jednu ideju, siguran sam da imate svašta nešto da nam pokažete. S obzirom na to da do sada niste nikada pjevali sa okrestom, a znate itekako pjevate, imam ideju da smislite jednu pjesmu i da je otpjevate sada kao da vas niko ne gleda ovdje – rekao je Uroš, a Safet je odmah zapjevao.

Poslije akapela pjevanja, publika je pozdravila takmičara, a Uroš je još jednom potvrdio riječi koje je rekao odmah nakon nastupa.

– Što se mene tiče, Vama niko ne treba, možete sami da pjevate.

Glumica Kristina Savić nije krila da je fascinirana kako zvuči Safetovo pjevanje, obzirom da do sada nikada nije javno nastupao.

– Uroš je sve rekao već, a meni je fascinantno da Vi sada prvi put pjevate sa bendom, pred ovolikom publikom ovdje na televiziji. Bili ste vrlo stabilni, mnogim iskusnijim pjevačima se dešava da ne čuju nešto, da im je buka, a Vama nije smetalo. Ja se nadam da u Sjenici ima neki orkestar koji će vas angažirati, sada svi znaju kako pjevate – dodala je ona.

Na samom kraju, riječ je dobio Mare koji je priznao da mu je žao što se Safet do sada nije bavio muzikom i poželio mu je da se i sljedeći put ako prođe dobro pokaže u emisiji.

– Safete, nema bolje reklame za proizvode i zdrav život koji je u Sjenici, sve je organik kao i Vi. Iako niste pjevali do sada, moram da kažem da imate stravičan potencijal i šteta je što se nije ranije hvatali mikrofona, mogli ste da dođete kod nas i ranije. Ali sve u svoje vrijeme i nikad nije kasno. Rekli ste da ste do sada pjevali za sebe i za svoje društvo i meni je drago da smo i mi postali Vaše društvo – zaključio je Mare.

Safetov nastup pogledajte na 01:28:20

pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima