back to top

Najukusnije piroške punjene sirom i šunkom

Piroške su popularna ulična hrana u istočnoj Evropi. Prave od tijesta koje se prži, slično kao mekike ili uštipci, a možete da ih punite različitim sastojcima. Mi vam donosimo recept za mekane piroške sa sirom i šunkom.

Sastojci:

– 400 ml jogurta
– 1/2 kašičice soli
– 1 kašičica šećera
– 1 jaje
– 350 g brašna
– 1 kašičica praška za pecivo
– 20 ml ulja

Za punjenje:

– 80 g tvrdog sira
– 2 kuvana jajeta
– 1 veza peršuna
– 2 mlada luka
– 150 g šunke

Priprema:

U posudi pomiješajte jogurt, so, šećer i jaje. Sve lijepo umutite, pa dodajte prosijano brašno sa praškom za pecivo. Sipajte ulje i dobro promiješajte. Jaja skuvajte, pa izrendajte i dodajte u tijesto. Zatim dodajte rendani sir, sjeckani peršun, mladi luk i šunku. Sve lijepo promiješajte, pa sipajte smjesu u kesu za zamrzivač ili špric za kolače. U tiganju zagrijte ulje, pa istisnite smjesu u tiganj. Pržite sa obje strane dok piroške ne dobiju boju, prenosi Stvar ukusa.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima