back to top

Neugodni mirisi u kući – odakle dolaze i kako ih se riješiti?

Svakome se barem jednom u životu dogodilo da u svom domu osjeti neugodan miris koji dolazi iz uređaja, poput perilice rublja, hladnjaka ili usisavača. I kućanski aparati traže brigu, u tome mnogi griješe, pa zaborave hranu kojoj je istekao rok trajanja u hladnjaku ili je slučajno usisaju, pa zaborave očistiti usisavač i sl. Međutim, čak i kada se to dogodi, nemojte se uznemiriti. Uz nekoliko praktičnih savjeta, neugodni mirisi koji dolaze iz pojedinih uređaja bit će zauvijek eliminirani.

Kako očistiti hladnjak?

Ovaj kućanski aparat je dobar sluga. Svaka kuća ga ima i bez njega bi vrlo teško funkcionirala. No, to ne znači da zbog obveza hladnjak morate zanemariti. Ono što bi svatko trebao učiniti barem jednom mjesečno je čišćenje unutrašnjosti hladnjaka. Ako se to ne učini, pojavit će se neugodni mirisi koji će se širiti prostorom svaki put kada se otvore vrata uređaja.

Razlozi koji dovode do pojave neugodnih mirisa su različiti. Često se događa da hrana nije pravilno uskladištena. Događa se da mnoga pakiranja hrane nisu dovoljno dobro zatvorena pa se hrana prolije po kojoj se nakon nekoliko dana počne širiti miris iz hladnjaka. Ako u hladnjak stavljate namirnice koje imaju jači miris, poput roštilja, graha ili luka, dobro ih zamotajte u foliju ili zdjelu s poklopcem.

Neugodni mirisi u kući – odakle dolaze i kako ih se riješiti?

Drugi razlog je pokvarena hrana zbog isteka roka trajanja. S vremena na vrijeme provjerite na pakiranju kada toj hrani ističe rok trajanja i na vrijeme je izvadite iz hladnjaka. Međutim, bez obzira na ove okolnosti, čak i kada nema problema, ovaj uređaj treba povremeno čistiti. Najbolji prirodni način čišćenja unutrašnjosti hladnjaka je čišćenje limunovim sokom. Kemikalije se ne preporučuju za čišćenje mjesta gdje se kasnije odlaže hrana, pa trik s limunovim sokom i vodom uvelike pomaže. Također, uz mješavinu octa i sode bikarbone postići ćete odličan učinak. Za ugodniji miris unutra možete umetnuti zrna kave ili iskorištene vrećice filter kave.

Perilica posuđa kao uzročnik neugodnih mirisa

Neugodni mirisi obično dolaze s mjesta gdje ima puno vlage. Perilica posuđa ponekad može biti potencijalni uzrok tih neugodnih mirisa. Komadići hrane koji se nakupe u stroju mogu uzrokovati rast bakterija. Iz tog razloga povremeno provjerite jesu li ostaci hrane i pokupite ih.

Kako biste si olakšali posao, pobrinite se da stroj ima program za samočišćenje koji povremeno uključujete. Tu su i sredstva za osvježavanje perilica posuđa, najbolje bi bilo konzultirati se na prodajnom mjestu pri kupnji stroja. Ako ni to ne pomogne, možete se obratiti vodoinstalateru koji bi očistio odvodne cijevi.

neugodni mirisi u kući - odakle dolaze i kako ih se riješiti?
Neugodni mirisi u kući – odakle dolaze i kako ih se riješiti?

Neugodni mirisi iz perilice rublja

Još jedno mjesto gdje se svakodnevno stvara velika količina vlage je perilica rublja. Zbog stalnih oscilacija temperature vode, kao i korištenja različitih deterdženata za pranje rublja, u ovom uređaju često se razvijaju bakterije koje kasnije uzrokuju neugodne mirise. Pravilno održavanje ovog uređaja spriječit će njihovu pojavu.

Održavanje perilice vrlo je jednostavno:

  • Redovito provjeravajte ladice za deterdžent i uklonite naslage koje su se tamo nakupile;
  • Očistite gumu na bubnju perilice rublja. Često se događa da se tu skupljaju razni sitni predmeti koji su se našli u praonici rublja;
  • Redovito čistite filtere;
  • Povremeno uključite stroj – uključite prazan stroj na 90 stupnjeva uz dodatak sredstva za uklanjanje kamenca.

Prilikom korištenja perilice rublja savjetuje se da oprano rublje ne ostavljate dugo u bubnju, kao i da nakon pranja vrata mašine ostavite otvorena dok se unutrašnjost potpuno ne osuši. S vremena na vrijeme unutrašnjost možete prebrisati limunovim sokom, octom i sodom bikarbonom.

Usisavač i neugodan miris

Pravilna kućna higijena podrazumijeva redovito čišćenje podova, što se ne može zamisliti bez usisavača. Čisti podovi omogućit će vašim mališanima sigurnu i zabavnu igru. Osim usisavačem, podove je potrebno povremeno oribati čistom krpom ili krpom, pomoću ribalice za podove.

Većina ljudi uglavnom pribjegava korištenju sušilice jer štedi puno vremena, nema čekanja da se pod osuši, nema klečanja i pranja krpa. Međutim, zbog česte uporabe iz ovog uređaja mogu se pojaviti neugodni mirisi koji kvare dojam čiste kuće. Rješenje ovog problema je jednostavno: redovito praznite vrećicu ili posudu na usisavaču. Dogodi se da slučajno usisate komad hrane, a kad se sve pomiješa s prašinom, pojavi se miris koji pokvari užitak. Iz tih razloga usisavač treba čistiti nakon svakog ili svakog drugog uređenja stana. Redovito provjeravajte cijevi usisavača, osim što ćete ukloniti svaku mogućnost neugodnih mirisa, produžit ćete i vijek trajanja uređaja bez kojeg kućanstvo ne može funkcionirati.

Neugodan miris: Dodatni savjeti

Osim redovite kontrole kućanskih aparata, ugodnoj atmosferi u vašem domu pridonijet će i redovito održavanje kuće. Prljavo rublje odložite na za to predviđeno mjesto, a s vremena na vrijeme provjerite odvodne cijevi u kupaonici i kuhinji. Ne zaboravite da je to vaša najvažnija oaza u kojoj provodite najviše vremena u dragocjenim trenucima sa svojom obitelji.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima