back to top

Njemački predsjednik u Turskoj: “Previše donera”


Predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier boravio je u trodnevnoj posjeti Turskoj. Povod je bilo obiljižavanje stogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa dviju zemalja, ali nametnule su se neke druge teme.

Bilo je to prvo putovanje jednog njemačkog predsjednika u Tursku u posljednjih deset godina. I to na stotu godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. Razgovor Franka-Waltera Steinmeiera i njegovog turskog kolege Recepa Tayyipa Erdogana trajao je znatno duže nego što je prvobitno planirano. Kada su izašli pred novinare, Steinmeier se trudio istaći zajedničke interese dvije zemlje.

„Potrebni smo jedni drugima”, rekao je Steinmeier, posebno u kontekstu konflikta na Bliskom istoku. Iako se nisu složili oko svih pitanja, njemački predsjednik je naglasio važnost razgovora o zajedničkim ciljevima, kao što su poboljšanje humanitarne situacije u Gazi i sprječavanje daljeg nasilja na Bliskom istoku. Njemački predsednik je apelirao na Erdogana da iskoristi svoje veze u regiji, odnosno s Hamasom, kako bi taoci bili oslobođeni.

Turski predsednik je iznijeo uobičajenu, oštru kritiku Izraela, ali nije otišao dalje od prethodnih izjava. Od Njemačke je zatražio da ukine ograničenja na izvoz oružja. Takođe je istakao da je u Njemačkoj došlo do porasta rasizma. Istovremeno je izrazio zadovoljstvo time što se Steinmeier slaže da treba poboljšati odnose Turske i Njemačke.

Uvažavanje – važna stvar u diplomaciji

Po programu posjete njemačkog predsjednika Turskoj već se vidi koliko je udaljena veza s predsjednikom Erdoganom, ocenjuje list Kolner Stadt-Anzeiger i dodaje da se Steinmeier tek na kraju svoje trodnevne posjete Turskoj sastao sa Erdoganom u Ankari. „Nekoliko dana ranije, Erdogan je za vikend primio još jednog gosta: političkog lidera militantnog Hamasa Ismaila Hanija. Nakon brutalnog terorističkog napada na Izrael 7. listopada, Erdogan je Hamas nazvao oslobodilačkom organizacijom. To je jedno od mnogih pitanja oko kojih su Berlin i Ankara u sukobu”.

List Rhein-Neckar zeitung iz Heidelberga hvali njemačkog predsednika zbog njegovog diferenciranog pristupa predsjedniku Erdoganu: „Samom svojom rutom putovanja, koja ga je prvo odvela u opozicioni Istanbul, njemački predsjednik je pokazao kritičnu distancu prema šefu države u Ankari. Istovremeno je naglasio uspješnu doseljeničku priču Turaka u Njemačkoj. To se, naravno, sviđa Erdoganu. Uvažavanje je važna stvar u diplomaciji orijentiranoj ka uspjehu”, ocjenjuje list.

Poštovanje za ljude turskog porijekla koji žive u Njemačkoj

Minhenski Suddeutsche Zeitung podsjeća da je povod trodnevnom putovanju Steinmeiera u Tursku zapravo bilo obilježavanje stogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije zemlje. „Predsjednik Njemačke je želio izraziti svoje poštovanje prema životnim pričama i doprinosima milijuna ljudi turskog porijekla u Njemačkoj. Međutim, zbog promenjene unutrašnje političke situacije u Turskoj i ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku, tijekom putovanja su se istakle druge teme.”

U tekstu naslovljenom „Previše donera”, Suddeutsche Zeitung komentara fotografije na kojima se vidi Steinmeier s mesom za doner koje je ponio sa sobom iz Berlina. „To je slika koja će ostati s ovog putovanja. Steinmeier i njegov tim očigledno su bili iznenađeni reakcijama koje su dobili. To govori o tome koliko malo Nijemci bez migracijske pozadine razumiju iskustva onih koji su se doselili u zemlju – ili čiji su nane i djedovi došli u tu zemlju. Koliko su mnogi njemački Turci sada reagirali nezadovoljno, svjedoči o starim ranama. Iz perspektive mnogih, Turci su bili ti koji su stavljali meso u somun. Njemačkog predsjednika ne bi trebalo optuživati da slijedi njihov primjer. Naprotiv, Steinmeier je tijekom svoje posete naglasio uspješne priče njemačko-turske suradnje.”

Problematični doner

U tekstu naslovljenom, „Doner – ljut ili ne”,ugledni tjednik Die Zeit piše da je Frank-Walter Steinmeier sa sobom u Tursku donio puno prtljage: „Velika pitanja, kao što je rat na Bliskom istoku i ruski razarajući pohod protiv Ukrajine. Između njih se provlače i ona manja, na primjer zašto je njemački predsjednik otputovao u Tursku s mesom berlinskog donera. Iza svega toga stoji pokušaj njemačkog predsjednika da srdačno prigrli Tursku i njeno civilno društvo – i da o tome ozbiljno razgovara sa njenim predsjednikom.”

Što se tiče mesa za doner koje je Sterinmeier donio iz Berlina, Erdogan tome nije pridavao veliku pažnju, dodaje Zeit. „To što je Ured predsjednika Njemačke planirao kao gest poštovanja prema njemačko-turskoj povijesti, brzo je postala u vijest u turskim i njemačkim medijima. Kritizira se to što se povijest turskih migranata u Njemačkoj svodi na doner.”

List Reutlinger General Anzeiger ocjenjuje da je Steinmeier trebalo biti manje suzdržan kada je riječ o spornim pitanjima: „Ako Njemačka proglasi sigurnost Izraela za važan državni prioritet, onda predsjednik države mora oštro kritizirati podršku Turske Hamasu, čiji je deklarirani cilj uništiti Izrael. Steinmeieru bi također dobro pristajale i neke kritičke riječi o stanju demokracije i ljudskih prava u Turskoj.”


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima