Problem koji treba uzeti u obzir pri odabiru konzerviranih namirnica je moguća prisutnost bisfenola A (BPA), hemikalija koje mogu imati štetne učinke na naše zdravlje. Osim toga, neke hranjive tvari, poput vitamina B i C, mogu se razrijediti tokom procesa konzerviranja, što utječe na unos hranjivih tvari.
Zato treba pripaziti prilikom kupnje konzerviranih proizvoda i obratiti pažnju na ono što kupujemo. Index je prenio popis konzerviranih proizvoda koje je najbolje ostaviti neotvorene koji je napravio Američki portal Tasting Table.
Voćni kompoti
Većina voća koje se koristi za kompot oguli se i nareže prije kuhanja i konzerviranja. To znači da će se neke hranjive tvari, poput vlakana i antioksidansa, u tom procesu izgubiti. Healthline navodi da jabuka s korom ima 332 posto više vitamina K, 115 posto više vitamina C i 19 posto više kalija od oguljene jabuke. Proces konzerviranja također smanjuje količinu vitamina B i C u voću.
Istovremeno, prisutnost ugljikohidrata i šećera značajno se povećava kada se voće konzervira u sirupu. Nutrition Value piše da prosječna konzerva kompota od 250 grama sadrži tek 4.8 miligrama vitamina C i 40 grama ugljikohidrata. S druge strane, 150 g domaće voćne salate ima 20 grama ugljikohidrata i čak 39 miligrama vitamina C.
Povrće konzervirano u salamuri
Slično voću, i povrće može izgubiti dio svojih hranjivih tvari tijekom procesa konzerviranja, osobito vitamine B i C. Kada se povrće konzervira u salamuri, ono može izgubiti i fenolne spojeve koji mu daju okus. No, ni to nije sve. Salamura ima visok udio natrija, jer se pravi od vode i soli, a dok konzerviranom povrću, poput kukuruza, može dati malo bolji okus, također može povećati naš unos natrija, što nikako nije dobro po naše zdravlje.
Konzervirani umaci za tjesteninu
Ponekad, kad smo u žurbi, najlakše nam je kuhanu tjesteninu pomiješati s unaprijed pripremljenim sosom iz konzerve, no i tom sosu nedostaje hranjivih tvari koje bismo dobili iz, naprimjer, domaćeg paradajz sosa- vitamina K i C, kalija, antioksidansa… Umjesto toga, konzervirani paradajz sos sadrži dodane šećere i natrij.
Konzervirana tuna s visokim razinama žive
Konzervirasa tuna je zdrava i niskokalorična, ali pokazalo se da nisu sve opcije tune jednako dobre. Albacore ili bijela tuna sadrži gotovo tri puta više žive od prugaste tune, koja se najčešće nalazi u konzervama.
Konzervirano zeleno povrće
Svježe, zeleno povrće gubi svoju teksturu, hranjive sastojke, boju i, najvažnije, okus tokom procesa konzerviranja. Ovo je posebno primjetno kod povrća poput graška, šparoga i brokule. Konzervirano zeleno povrće rijetko podsjeća na svježu verziju, pa je uvijek bolje koristiti svježe povrće umjesto onog iz konzerve.
PAZITE KADA KONZUMIRATE OVE KONZERVIRANE PROIZVODE first appeared on Hayat.ba.