back to top

Prirodne pomade za duge trepavice

Guste i duže trepavice daju magični dodir očima, osim što štite oči od pijeska, prašine i drugih nečistoća.

Međutim, ponekad trpavice mogu da postanu slabe ili da opadaju. Saznajte kako da popravite stvari.

Donosimo vam nekoliko jednostavnih recepata s prirodnim sastojcima koji će vam pomoći da vaše oči dobiju magičan izgled.

Ricinusovo ulje za duže trepavice

Ricinolna kiselina je glavna komponenta ricinusovog ulja i čini oko 90% . Budući da pospješuje rast kose, ništa manje dejstvo nije ni sa trepavicama.

Trebaće vam 1 kašičica hladno cijeđenog ricinusovog ulja i nekoliko pamučnih štapića.

Prije nanošenja ricinusovog ulja, dobro očistite trepavice blagim sapunom i vodom i dobro osušite. Umočite pamučni štapić u hladno cijeđeno ricinusovo ulje i nanesite ga duž gornjih i donjih trepavica.

Izbjegavajte da ulje uđe u oči. Držite ulje preko noći i isperite ga sljedećeg jutra.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje može da se koristiti i za liječenje proređenih i oštećenih trepavica i za njihov ponovni rast.

Trebaće vam 1 kašičica hladno cijeđenog kokosovog ulja i gomila pamučnih štapića. Prije nanošenja ulja, operite trepavice blagim sapunom i vodom prije nego što ih osušite.

Umočite pamučni štapić u kokosovo ulje i nanesite ga duž gornjih i donjih trepavica. Izbjegavajte da ulje uđe u oči. Ostavite ulje preko noći.

Isperite ga sljedećeg jutra, prenosi Magično bilje.

Vitamin E

Vitamin E je poznat po svojoj sposobnosti da kondicionira i hrani folikule dlake. Ulje vitamina E se može nanijeti direktno na liniju trepavica ili kombinovati s drugim uljima i sastojcima kako bi se napravio serum za trepavice.

Vitamin E je moćan antioksidans koji može pomoći u smanjenju oksidativnog oštećenja koje uzrokuje povećanje gubitka kose.  Takođe sadrži jedinjenja tokotrienola koja mogu pomoći u povećanju broja pramenova kose. Dakle, može doprinjeti dužim trepavicama.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat izvor polifenola zvanog epigalokatehin-3-galat (EGCG), koji može poboljšati rast kose i trepavica.

Trebaće vam 1 kašičica listova zelenog čaja (ili 1 kesica čaja) i 1 šolja vrele vode. Pomiješajte dva sastojka i ostavite da odstoji 5-10 minuta.

Procijedite tečnost i pijte toplu. Takođe možete ohladiti čaj i nanijeti ga lokalno na gornje i donje linije trepavica pomoću pamučnog štapića.

Takođe, pijte po šolju čaja dva puta dnevno.

Shea puter

Shea puter je bogat vitaminom C, prepun je antioksidansa i antiinflamatornih svojstava. Vitamin C sprečava oštećenje slobodnih radikala i pojačava kolagen.

Dakle, shea puter vam može pomoći da održite gustoću vaših trepavica i podstaknete njihov rast. Uzmite malo shea putera i trljajte ga između prstiju dok se ne otopi. Nanesite ga na gornje i donje trepavice. Ostavite preko noći.

Savjet plus: Masaža

Masaža pomaže u poboljšanju cirkulacije. Redovno masiranje kože glave, bilo sa ili bez ulja, može poboljšati dužinu i debljinu kose. Nježno masiranje očnih kapaka može vam pomoći da dobijete slične rezultate.

(Žene.ba)

Prirodne pomade za duge trepavice Žene.ba.

zene.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima