back to top

Prva repriza predstave “Što je muškarac bez brkova” zakazana za utorak

Nova predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Što je muškarac bez brkova“ prema romanu Ante Tomića i u režiji Ivana Lea Leme, nakon premijerne izvedbe odigrane u petak, 26. aprila, imat će svoju prvu reprizu. Izvedba je zakazana za utorak, 7. maj u 20 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Predstava je producirana u saradnji sa 27. međunarodnom kulturnom manifestacijom „Zeničko proljeće“ 2024.

Prema riječima reditelja: „To ruralno područje sa svim svojim oporostima i surovostima može predstavljati od Vardara do Triglava bilo koje tvrde mentalitete, patrijarhalne okvire, ali i one likove koji unutar dobrih fabula, u ovom slučaju komične fabule, izlaze iz tih okvira i rade i samospoznajne i civilizacijske korake u nekom smjeru. Riječ je o komediji mentaliteta, ili manira, koja ode u komediju situacije… Malo smo zaokrenuli i prema komediji karaktera jer mnogi u ansamblu glume po par uloga, tako da imaju neke uloge koje su im bliže habitusu, a od nekih uloga su napravili ‘alanfordovske karaktere’. Ima i melodramskih proplamsaja, zaplet zabranjene ljubavi između svećenika i seoske ljepotice. Sve to završi sretno i veselo…“

U predstavi igraju: Adna Kaknjo, Enes Salković, Tamara Miličević-Stilić, Robert Krajinović, Zlatan Školjić, Nusmir Muharemović, Adem Smailhodžić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Anđela Ilić, Selma Ćosić, Lana Zablocki i Mirza Bajramović. Dramatizaciju romana potpisuje Ivan Leo Lemo, a dramaturginja predstave je Nedžma Čizmo. Scenografija predstave je povjerena Sabini Trnki, a kostimografija Amni Kunovac Zekić. Za muziku predstave je zadužen Zvonimir Dusper Dus.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima