back to top

Recept za čuvenu bledsku krempitu

Sastojci:

500 g lisnatog tijesta
1 l mlijeka
6 jaja
11 kašika šećera
6 kašika brašna
2 kašike gustina
2 vanilin šećera
Za drugi fil:
500 ml slatke pavlake
2 kašike šećera u prahu

Pripremite kore

Odmrznite lisnato tijesto, pa malo razvucite oklagijom. Na par mjesta izbockajte viljuškom, pa pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi. Presijecite lisnato tijesto na 2 jednaka dijela.

Napravite fil

Odvojite žumanca od bjelanaca, pa žumanca pjenasto umutite sa 4 kašike šećera. Zatim dodajte prosijano brašno i gustin. Promiješajte, pa sipajte 200 ml mlijeka i miješajte dok se svi sastojci lijepo ne sjedine. U šerpu sipajte preostalo mlijeko (800 ml) i dodajte šećer (5 kašika), kao i vanilin šećer, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Zatim dodajte smjesu sa žumancima i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Bjelanca umutite u čvrst šne sa šećerom, pa dodajte u vreli fil i lagano miješajte.

Umutite slatku pavlaku

Slatku pavlaku (šlag) dobro umutite sa šećerom u prahu i ostavite sa strane.

Napravite krempitu

U tepsiju stavite lisnato tijesto, pa premažite žuti fil, a onda i umućenu slatku pavlaku. Preko stavite lisnato tijesto i pospite šećerom u prahu.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima