back to top

SAMO JEDNA STVAR POUZDANO ŠTITI OD PLAKA U ARTERIJAMA

Kada čujete riječ “plak”, vaš um vjerovatno skoči na zdravlje zuba, ali jeste li znali da se to odnosi i na značajan problem u arterijama? Plak koji se nakuplja u arterijama razlikuje se od dentalne vrste i predstavlja rizik za zdravlje srca. Dr. Rigved Tadwalkar, certificirani konsultant kardiolog, objašnjava da je arterijski plak složena akumulacija holesterola, masti, kalcijuma i ćelijskih ostataka na zidovima arterija, sužavajući arterije i povećavajući rizik od srčanih bolesti.

Iako su obje vrste plaka uobičajene, postoje dobre vijesti – možete poduzeti korake da smanjite njihovo nakupljanje. Dr. Barbara Schechter, kardiolog, naglašava da je plak prirodni dio života i da postoje kontrolisani faktori rizika za ublažavanje rizika i usporavanje napredovanja bolesti, piše Parade.

Kardiolozi jednoglasno preporučuju određenu životnu naviku za borbu protiv nakupljanja arterijskog plaka, a ona je dostupna svima.

Redovna fizička aktivnost se pojavljuje kao moćna navika u borbi protiv nakupljanja plaka. Dr. Tadwalkar naglašava: “Vježbanje pomaže u snižavanju ‘lošeg‘ LDL holesterola, podizanju ‘dobrog‘ HDL holesterola i poboljšava krvni pritisak—sve to doprinosi zdravijim arterijama.”

Vježbanje također ima dodatne prednosti. Ima protuupalno djelovanje, smanjuje osjetljivost na inzulin i smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 – stanja povezanog s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Dr. Schechter ističe da mišići u upotrebi zahtijevaju više kisika i hranjivih tvari, što dovodi do povećane opskrbe krvlju. Redovno vježbanje potiče rast većeg broja krvnih žila, podstičući bolje zdravlje krvnih žila, čak i kod onih s poznatom aterosklerozom.

Štaviše, prednosti se protežu izvan fizičkog zdravlja. “Redovna vježba je važna i za emocionalno i kognitivno zdravlje”, dodaje dr. Schechter. Prihvaćanje ove životne navike ne samo da podržava zdravlje srca, već doprinosi i općem blagostanju.

SAMO JEDNA STVAR POUZDANO ŠTITI OD PLAKA U ARTERIJAMA first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima