back to top

Šta će željeti najimućniji kupci luksuznih proizvoda?

Predviđanje budućnosti je uvijek izazovno, a odgovor na pitanje šta žele milioneri, vjerovatno vrijedno milione.

Bloomberg je pitao one koji svakodnevno rade upravo za ovu ciljnu grupu, ispunjavajući širok spektar luksuznih zahtjeva, koji su to trendovi i pokazatelji koji nam mogu pomoći da prepoznamo oblasti koje bi mogle doživjeti rast u luksuznoj industriji u narednim godinama.

Kategorije zdravlja i velnesa prošle godine su doživele snažan rast, a Katarina Larisa Ham, direktorka globalnog lifestyle management kluba Quintessentially za jugoistočnu Evropu, kaže za Bloomberg Adriju da očekuje se da će nastaviti da rastu jer sve veći broj ljudi postaje svjesno važnosti brige o zdravlju i dobrobiti.

“Od pojave kovida, povezali smo mnoge članove s vrhunskim stručnjacima za velnes, nudeći im virtualne treninge s ličnim trenerima i stručnjacima za jogu, pilates, fitnes i san. Svi brendovi sada gledaju sebe kao brendove zdravlja. Aktivizam je postao mainstream, inspirisan strašću mladih generacija. Sada, imućni potrošači su više osjetljivi na društvene i ekološke aspekte brendova. Luksuzni brendovi moraju se prilagoditi ovoj promjeni, ne samo imati svrhu, već i djelovati s namjerom”, objašnjava.

Ham ističe da je personalizacija najveći trend u industriji luksuza i da je tu da ostane. Ona kaže da 85 odsto klijenata sada očekuje personalizovano iskustvo, a da otkada su brendovi sa kojima sarađuju usvojili personalizaciju vođenu vještačkom inteligencijom, primijetili su rast prodaje za ove brendove od čak 30 odsto.

“Svaka prilika je prilika za stvaranje nečeg posebnog i nezaboravnog. Ono što vještačka inteligencija donosi je dublji uvid u preferencije kupaca, omogućavajući brendovima da izgrade stvarnu vezu s njima. Recimo, usluga koja postaje sve traženija je usluga konsijerža. Pristup luksuznim uslugama konsijerža putem digitalne tehnologije čine ih dostupnijim i praktičnijim za klijente”, ističe Ham i dodaje da su konsijerž usluge vezane za pružanje personalizovanih usluga najtraženije i najpopularnije među njihovim članovima.

Jedinstveni zahtjevi ili kada nemoguće postaje moguće

“Postoji veliko interesovanje za organizaciju privatnih usluga u najboljim buticima širom svijeta, te za kupovinu i dostavu raznih ekskluzivnih proizvoda za koje postoji lista čekanja, kao što su Birkin tašne, satovi najpoznatijih brendova, rijetke kolekcije nakita i slično.”

Bilo da se radi o propusnicama iza pozornice za koncert Beyoncé, UEFA finale utakmice, odmor na privatnom ostrvu na Karibima ili rezervaciji stola u najpopularnijem novom restoranu u Londonu ili Svetom Bartolomeju i prije samog otvaranja, Bloombergova sagovornica kaže da je najveći broj zahtjeva veoma profilisan i usmjeren ka realizaciji onoga što bi mnogi smatrali nemogućim. Neki od takvih podrazumijevaju, recimo, susrete s Ronaldom, Eltonom Johnom i drugim svjetski poznatim ličnostima. Ili, obezbjeđivanje teško dostupne kolekcije nakita, gdje su komade Van Cleefa & Arpelsa morali da nabavljaju iz Hongkonga, Pariza, Dubaija, kako bi ispunili želje člana čiji je san bio da njegova supruga dobije baš takav set nakita.

U ovom privatnom klubu koji je, između ostalog, u regionu organizovao vjenčanje producentkinje šoua “Larry King” u Beogradu, na Kornatima stvorio intimnu atmosferu za privatni koncert Gorana Bregovića sa ansamblom, smatraju da bi potražnja za luksuznim putovanjima koja omogućavaju dublji uvid u kulturu i tradiciju odredišta takođe mogla rasti. Putovanja su postala više o iskustvu nego o odredištu.

“Recimo, jahte se prilagođavaju našem načinu života, a ne obrnuto. Novi dizajni jahti odražavaju tu promjenu. Pandemija je podstakla uravnoteženiji način života, smanjujući potražnju za užurbanim odmorima i turističkim destinacijama koji se moraju vidjeti i povećavajući potrebu za skrivenim oazama u prirodi.”

Povjerenje, pa onda cijena

Broj ultrabogatih pojedinaca (engl. ultra-high-net-worth individual UHNWI) širom svijeta porastao je prošle godine za 4,2 odsto u odnosu na godinu dana ranije. Na regionalnom nivou, prema izvještaju o svjetskom bogatstvu u 2024. agencije Knight Frank, u stvaranju bogatstva predvodili su Sjeverna Amerika (7,2 odsto) i Bliski istok (6,2 odsto), dok je Latinska Amerika jedini region koji je doživio smanjenje broja bogatih pojedinaca. Što se tiče ključnih zemalja, Turska predvodi rang-listu sa 10 odsto povećanja broja ultrabogatih pojedinaca, a slijedi je SAD sa osam odsto. Ali ono što Ham navodi kao ključno je promjena u načinu razmišljanja ali i načinu sticanja bogatstva.

“Bogati razmišljaju preko generacijskih linija: djed i baka, roditelja i sljedećih generacija. To zahtijeva višestruke i slojevite perspektive, kao i strategije. Bogatstvo naslijeđeno generacijama uzima sve više maha. Prvi put nakon mnogo vremena vidimo da su milijarderi akumulirali više bogatstva kroz nasljeđe nego kroz preduzetništvo. To je novi trend. Različite generacije imaju različite poglede na filantropiju, investiranje i poslovanje. Dok nasljeđuju kompanije, ulaganja i fondove svojih roditelja, nasljednici se više žele usmjeriti na aktuelne lukrativne privredne prilike i izazove, kao što su inovativne tehnologije; novi izvori energije samo su neki su od njih”.

Ono što je zajedničko za sve generacije, međutim, smatra ona, jeste zainteresovanost za mogućnosti i rizike generativne vještačke inteligencije. I takođe to što razmišljaju u međunarodnim okvirima.

“Mnogi naši klijenti rade u više jurisdikcija, a različiti dj0elovi porodice žive u različitim zemljama. Milenijalci se pak okreću od tradicionalnih društvenih normi. Ako očekujemo da će krenuti stopama prethodnih generacija, srediti se sa svojim karijerama, vjenčati se i imati decu, trendovi pokazuju da se događa upravo suprotno.”

Bloomberg je interesovala i cijena za usluge i koliko mnogo je zaista mnogo. Sagovornica kaže da je više od cijene njihovim klijentima važno povjerenje, jer su nerijetko angažovani u ključnim trenucima njihovih života.

“Cijene za usluge variraju spram zahtjeva, jer zavisi od broja članova porodice koji će koristiti usluge, ali ono što je daleko važnije jeste pitanje povjerenja. Klijenti žele da budu sigurni da mogu računati na vas. To je posebno važno u najkritičnijim situacijama, ali u sve aktuelnijim uslugama biznis coachinga”, zaključuje sagovornica Bloomberga i naglašava da su usluge u pravcu poslovne podrške i usavršavanja takođe u porastu i da bi mogle biti sve zastupljenije u budućnosti.

Na primjer, svečano prisustvo na Royal Gala koncertu Oksfordske filharmonije i večeri koju organizuju Njegovo Kraljevsko Visočanstvo princ Michael od Kenta i Njeno Kraljevsko Visočanstvo princeza Aleksandra u zamku Vindzor u junu, košta od 2.500 do 5.000 funti po osobi ili 25.000 funti za sto. A za prisustvo čuvenom Grand Prix balu u Londonu u julu koje se ove godine održava u popularnom hotelu pored Bakingemske palate “The Peninsula London” potrebno je izdvojiti 585 po osobi ili 5.940 funti za sto.

Ovaj novootvoreni hotel inače je jedan od najluksuznijih u Londonu i svaka soba ima “dyson” fen za kosu, i posebnu “kutiju” – način da se ostave predmeti za osoblje koji će ih pokupiti iz sobe bez ulaska u sobu, čime se osigurava privatnost gostiju.

Dva lifta koja vode do balske dvorane mogu prevoziti automobile. Članovi osoblja nose uniforme inspirisane stilovima 1960-ih godina, koje je dizajnirala britanska dizajnerka Jenny Packham, jedna od omiljenih dizajnera Kejt Midlton. Cijena za sobu kreće od 1.100 funti.

.fb-background-color {
background: #ffffff !important;
}
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe {
width: 100% !important;
}

investitor.me

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima