back to top

Talijanski umjetnici koji su ostavili veliki trag

Kad se spomene Italija, ljudi obično pomisle na Rim, Firencu, vino i tjesteninu. Ali talijanska književnost, slikarstvo i glazba također su prožeti kulturom ove nevjerojatno lijepe zemlje. Neki od najboljih kreatora svijeta potekli su upravo iz zemlje u obliku čizme.

Zbog svega što je Italija proživjela od vremena Rimskog Carstva do srednjeg vijeka pa čak i Drugog svjetskog rata, Talijanska književnost priča snažne priče. Neka od najvećih remek-djela na svijetu su upravo to tekstovi na talijanskom koju su napisali geniji kao što su Dante Alighieri, Francesco Petrarcha i Umberto Eco. Uživanje u talijanskoj poeziji, romanima i kratkim pričama sada je moguće za ljude diljem svijeta, zahvaljujući kvalitetnom prijevodu.

No, nisu samo pisci s talijanskog područja zadužili svijet svojim stvaralaštvom. Iz Italije dolaze i poznata imena u svijetu slikarstva, Michelangelo, Leonardo da Vinci, ali i u svijetu glazbe – Vivaldi, Verdi, Rossini. Pročitajte Fr najdojmljiviji i najslavniji talijanski umjetnici svih vremena.

Dante Alighieri

Dante Alighieri zasigurno je jedan od najboljih talijanskih pisaca svih vremena. On nije bio samo pisac i pjesnik, već i poznati filozof i cijenjeni čovjek svoga vremena. Danteovo najpoznatije djelo je poznata “Božanstvena komedija”, koja se isprva zvala samo “Komedija”. Riječ je o kapitalnom književnom renesansnom tekstu podijeljenom u tri dijela – “Pakao”, “Čistilište” i “Raj”. Ujedno, ovo je jedno od prvih djela iz Italije koje je napisano na “narodnom”, tj. na talijanskom jeziku, a ne na latinskom.

Pexels.com

Slijedeći Danteov primjer, drugi važni pisci renesanse, poput Petrarke i Boccaccia, kasnije su pisali na talijanskom. Univerzalnost “Božanstvene komedije” potvrđuje i činjenica da se djelo s jednakom pozornošću čita i danas, u modernom dobu. Dante poznat je po prikazima raja, čistilišta i pakla, a mnogi se pojavljuju iu drugim djelima europske književnosti i umjetnosti.

Francesco Petrarka

Srednjovjekovna i renesansna talijanska književnost bila bi znatno oskudnija da nije Francesca Petrarce, jednog od prvih humanista i pjesnika koji je pisao na talijanskom jeziku. Često se navodi kao osoba odgovorna za ponovno otkriće Ciceronovih spisa, a mnogi povjesničari književnosti pripisuju mu zasluge rođenje razdoblja talijanske renesanse, koje će započeti tijekom 14. stoljeća.

Petrarka je također zaslužan za uspostavljanje formule pisanja koju će slijediti budući talijanski pisci. Jedno od njegovih najpoznatijih djela su “Pisma o slavnim stvarima”, koja se fokusiraju na neka od najkritičnijih društvenih pitanja s kojima se Italija suočavala u to vrijeme. Nadaleko je poznat po ljubavnoj poeziji i zbirci pjesama “Kanconijer” posvećenoj njegovoj platonskoj ljubavi Lauri.

Giovanni Boccaccio

Petrarkin suvremenik Giovanni Boccaccio poznat je kao autor djela “Decameron”, ali i kao znanstvenik i utjecajan čovjek svoga vremena. Zapravo, smatra se jednim od najvećih talijanskih pisaca srednjeg vijeka i često se kaže da je zajedno s Petrarkom postavio pozornicu za renesansu.

Boccacciov “Decameron” je zbirka kratkih priča koja je definirala žanr novele u Italiji. Obuhvaća širok raspon tema i predstavlja svojevrsnu kroniku Italije toga doba. Malo je reći da je ovo remek-djelo imalo veliki odjek i utjecaj u europskoj književnosti i stvarateljima koji su se kasnije javili, uključujući Geoffreya Chaucera i njegove “Canterburyjske priče”.

Umberto Eco

Kada je riječ o suvremenim talijanskim piscima, ime Umberta Eca više je nego poznato i značajno. Kao jedan od najpopularnijih i najpriznatijih, Eko je u isto vrijeme jedan od najutjecajnijih stvaratelja 20. stoljeća. Bio je strastveni proučavatelj srednjovjekovne epohe talijanske književnosti, a uz brojne romane objavljivao je i knjige za djecu te prevodio djela s francuskog i engleskog na talijanski.

Ekov roman “Ime ruže”, koji je objavljen 1980. godine, do danas je ostao na vrhu ljestvica čitanosti u cijelom svijetu.

Leonardo da Vinci

Slikar, inženjer, znanstvenik, kipar, izumitelj – Leonardo da Vinci bio je pravi renesansni čovjek u svakom smislu te riječi. Nažalost, sačuvano je manje od 25 Leonardovih djela, ali njegove su slike i dalje jedne od najpoznatijih na svijetu. “Mona Lisa” je najpoznatiji portret ikada, a “Posljednja večera” je najčešće reproducirana religiozna slika.

Zanimljiva je i malo poznata činjenica da Da Vinci nikada nije stekao formalno obrazovanje. Naime, čovjek kojeg u cijelom svijetu poštuju kao genija, potpuno se školovao kod kuće.

Michelangelo Buonarroti

michelangelo-sikstinska kapela
Pexels.com

Ime Michelangela Buonarrotija obično se povezuje s impresivnim slikama i fascinantnim freskama Sikstinske kapele. No, ovaj daroviti umjetnik sebe je prije svega smatrao kiparom. Majstor anatomije, koristio se naprezanjem, uvijanjem mišića i tetiva ljudskog tijela kako bi izrazio svoju moćnu viziju svijeta. Skulptura “David” više je nego potvrda talenta i vizije ovog umjetnika.

Amadeo Modigliani

Početak 20. stoljeća u Parizu obilježen je boemom i umjetnošću, a među intelektualcima i stvaraocima koji su osvojili europsku scenu svakako je Amadeo Modigliani. No, za razliku od Pabla Picassa, Diega Rivere i Jeana Cocta, Modigliani nikada nije stvarao u okrilju “izama”, tj. umjetnički pravci poput futurizma ili kubizma. Ostao je zapamćen po osebujnom stilu i duge zakrivljene linije na njegovim slikama, kao i razuzdani boemski život.

Antonio Vivaldi

Doba baroka u Italiji potpuno je obilježeno “Crvenim svećenikom”. Naime, to je bio nadimak slavnog skladatelja i violinista Antonija Vivaldija. Visoko cijenjen kao jedan od najvećih baroknih skladatelja, Vivaldi je najpoznatiji po svojim koncertima za violinu, zborskim djelima i velikom kanonu od preko 40 opera.

Impresivni violinski koncerti pod nazivom “Četiri godišnja doba” najpoznatiji su dio Vivaldijeva opusa. Zanimljivo je da ga je publika nakon smrti gotovo zaboravila sve do dolaska neoklasičnog pokreta 20. stoljeća.

Gioachino Rossini

Poznat pod nadimkom “talijanski Mozart”, Gioachino Rossini bio je autor čak 39 opera, ali i brojnih klavirskih djela, te duhovne i komorne glazbe. glazba, muzika. Oni su svakako njegovo najistaknutije djelo “Seviljski brijač”, “Viljem Tel”, “Otelo” i “Pepeljuga”. Rossinijev utjecaj bio je zamjetan i velik, a među skladateljima koji su stvarali po njegovom opusu bili su Verdi i Puccini.

Giuseppe Verdi

Giuseppe Verdi bio je talijanski skladatelj iz razdoblja romantizma i još uvijek se smatra jednim od najutjecajnijih skladatelja 19. stoljeća. I danas se Verdijeve opere izvode diljem svijeta, a jedan od najpoznatijih dijelova svakako je onaj s političkom i angažiranom porukom. “Zbor židovskih robova” iz opere “Nabucco”.

Verdija su često kritizirali zbog njegovih pretjerano melodramatičnih i dijatonskih djela, no i dalje ga se smatra najvažnijim talijanskim skladateljem epohe romantizma. Najvažnija djela su mu “Traviata”, “Rigoletto”, “Aida”.

Ennio Morricone

Filmska bi industrija danas bila potpuno drugačija da nije bilo talijanskog skladatelja i dirigenta Morriconea. To je Ennio Morricone napisao glazbu za više od 500 filmova i televizijskih serija, među kojima su najpoznatiji klasici špageti-vesterna “Dobar, loš, zao” i “Bilo jednom na zapadu”.

No, njegova karijera obuhvaća puno širi raspon glazbenih skladbi, zbog čega se smatra jedan od najplodnijih i najsvestranijih skladatelja 20. stoljeća. Morricone je 2007. dobio dvije nagrade Grammy, dva Zlatna globusa i počasnu nagradu Akademije za svoj “veličanstven i višestruk doprinos umjetnosti filmske glazbe”.

Popis poznatih autora talijanskog podneblja ovdje ne završava. Važna imena kao što su Caravaggio, Puccini, Machiavelli također zaslužuju spomen. Imate li omiljene slikare, pisce i skladatelje iz Italije? Pišite nam u komentarima.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima