TIJELO DJEČAKA NAĐENO NA TAVANU: MALOG ANDREJA UBIO DRUG

tijelo dječaka nađeno na tavanu: malog andreja ubio drug

Tužilaštvo je potvrdilo da je osumnjičeni maloljetnik krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina zbog čega će se primijeniti zakonske odredbe koje su predviđene u tom slučaju.

– Više javno tužilaštvo u Nišu obaviješteno je da je dana 05.10.2023. godine, oko 11. časova u kući, u Niškoj Banji pronađeno beživotno tijelo A.S. (2010). Dežurni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Nišu obavio je uviđaj na mjestu događaja i naložio je preduzimanje svih radnji na prikupljanju dokaza radi rasvjetljavanja okolnosti pod kojima se događaj odigrao. Nakon prikupljanja svih relevantnih dokaza utvrđeno je da je A.S. (2010) ubijen od strane M.M. (2010). Prema Zakonu o maloljetnim učiniocima krivičnih djela i krivičnopravnoj zaštiti maloljetnih lica M.M. (2010) je krivično neodgovoran, jer nema navršenih 14 godina života. Shodno odredbama označenog Zakona o navedenom je obaviješten Centar za socijalni rad Niš, kao organ starateljstva, radi preduzimanja mjera u okviru njegove nadležnosti – navode u Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

O motivu ubistva, zvanično se još ništa ne zna, niti je iz tužilaštva data bilo kakva informacija o tome. Na koji način je Andrej usmrćen. Takođe u VJT Niš nema ni zvanične potvrde informacije da li je M.M. hospitalizovan na Klinici za neurologiju i psihijatriju za djecu i omladinu u Beogradu i po čijem nalogu, da li je naloženo njegovo vještačenje, kao ni da li je kobnog dana bilo tuče više i osoba da li se protiv još nekoga vodi postupak…

– Tražene informacije odnose se na događaj u kome su učestvovala lica koja nisu navršila 14 godina života, te radi zaštite interesa istih nismo u mogućnosti da pružimo više informacija – navela je glavni viši javni tužilac u Nišu Borica Mitić.

Tijelo A.S. otkrili su ljekari Hitne pomoći na tavanu porodične kuće M.M. kada su došli u intervenciju zbog tuče. Komšije su ispričale da je M.M. istrčao na ulicu i da je pao na oko 50 metara od kuće a da je njegova baba, koja hoda uz pomoć štaka zatražila pomoć komšija, rekavši: “jedan je sigurno mrtav”. Dvojica komšija su pritrčali M.M. koji se koprcao i bacakao po ulici, ali se smirio po dolasku ljekara Hitne pomoći. On je imao spolja vidljive povrede, ali je potom iz Univerzitetskog – kliničkog centra u Nišu saopšteno da nije ozbiljnije povrijeđen.

tijelo dječaka nađeno na tavanu: malog andreja ubio drug
TIJELO DJEČAKA NAĐENO NA TAVANU: MALOG ANDREJA UBIO DRUG

U potkrovlju kuće, u lokvi krvi, pronađeno je tijelo A.S. bez znakova života. Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da je dječak iskrvario do smrti nakon što je uboden nožem ili nekim drugim oštrim predmetom. Po riječima komšija, krvavi tragovi su vidljivi i u dvorištu kuće pa se pretpostavlja da se sukob odvijao i ispred kuće.

– Drugog dječaka su građani zatekli kako se tetura ispred kuće i pozvali su policiju. Taj dječak je prevezen u bolnicu. Nađen je nož – kaže izvor.

Ubijeni dječak Andrej Simić sahranjen je 7.oktobra na Novom groblju u Niškoj Banji u prisustvu više stotina rođaka, prijatelja porodice i drugova iz škole “Ivan Goran Kovačić” u kojoj je pohađao sedmi razred.

Činjenica je da je M.M., koji je rođen 2010.godine, po srbijanskom zakonodavstvu krivično neodgovoran, jer nema navršenih 14 godina. To znači da i ako bude osumnjičen za neko protivpravno djelo, protiv njega neće moći da se vodi krivični postupak pa samim tim ni da bude izrečena krivična sankcija. Po zakonu, prema mlađima od 14 godina moguće je samo izreći mjere socijalnog staranja i zaštite. Ukoliko se utvrde mentalne smetnje, moguće je smještanje u adekvatnu zdravstvenu ustanovu, ukoliko se utvrdi da je opasan po sebe ili okolinu, dok traju zdravstveni razlozi, ako se procjeni da drugi, manje restriktivni medicinski načini zaštite ne bi bili u toj mjeri efikasni.

(A. J./Blic)

The post TIJELO DJEČAKA NAĐENO NA TAVANU: MALOG ANDREJA UBIO DRUG first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima