back to top

Turske punjene pogačice koje ostaju svježe 3-5 dana

Za tijesto:

100 ml mlijeka
100 ml ulja
100 ml mlake vode
200 ml gustog jogurta
1 kašika soli
2 kašike šećera
3 kašike suvog kvasca
1,5 kašika praška za pecivo
800 g brašna

Za punjenje:

200 g feta sira
1/2 kašike crvene tucane paprike
so i biber po ukusu
2 kašike peršuna

Plus:
otopljeni puter
sjemenke

Priprema

U većoj činiji razmutite kvasac u malo tople vode, dodajte šećer, pa ostavite da odstoji da se kvasac aktivira.
Potom dodajte mlijeko, ostatak vode, ulje, jogurt i so (jogurt bi trebalo da je prethodno odstajao na sobnoj temperaturi, da ne bi svojom hladnoćom iz frižidera pokvario dejstvo kvasca!).
Kad dobro promiješate, dodajte brašno i prašak za pecivo i miješajte dok se ne sjedini. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta.
U međuvremenu u jednoj činiji izmrvite feta sir, pa dodajte mljevenu papriku, peršun, so, biber i sve to lijepo promiješajte.
Tijesto potom zamijesite i podijelite na nekoliko manjih kugli. Razvucite tijesto na pobrašnjenoj površini u ovalni oblik, pa nožem zasijecite nekoliko puta do sredine (po dužoj liniji ovalnog oblika, kao u snimku). Potom napunite filom neizrezanu stranu, pa počnite da motate ka iseckanoj ivici kao kiflicu. Kad dobijete dug rolovani štapić, umotajte u oblik puža.
Ponovite sa ostatkom materijala, a pogačice redajte po plehu obloženom pek-papirom.
Premažite otopljenim puterom, pa pospite susamom, kimom ili drugim sjemenkama.
Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni, oko 25 minuta.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima