back to top

VRATITE SE U DJETINJSTVO Krofne po bakinom receptu

Sastojci:

korica limuna

750 g brašna

100 ml ulja

4 kašike šećera

1 jaje

1 žumance

0,5 l mlijeka

svježi kvasac

malo soli

prah šećer

vanilin šećer

ulje za prženje

Priprema:

Kvasac rastopiti u 100 ml toplog mlijeka sa malo šećera i malo brašna i pustiti da naraste. Dok raste umutiti jaja sa ostatkom mlijeka, šećera i malo soli, dodati kvasac, pa polako dodavati brašno i ulje uz stalno miješanje varjačom (od redoslijeda dodavanja sastojaka i dužine i intenziteta miješanja, tj. lupanja zavisi kvalitet krofni). Ostaviti tijesto na toplom da dvostruko naraste pa premijesiti, razvući na 1 cm debljine pa čašom vaditi krofne.

Ostaviti ih oko pola sata da još narastu, a zatim pržiti u vrućem, ali ne vrelom ulju. Gornju stranu (naraslu) stavljati u ulje.

Posuti prah šećerom u koji ste dodali vanilin šećer.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima