back to top

NAKUPLJA VAM SE VODA U TIJELU?

Postoji više načina za rješavanje problema. Možete promijeniti prehranu i vježbati ili se baviti sportom te uzimati dodatke prehrani koji pomažu tijelu da se riješi viška tekućine. Drugo rješenje je smanjiti unos natrija. Visoke razine natrija u krvi potiču tijelo da zadržava vodu, pa će smanjenje unosa soli pomoći u smanjenju rizika od edema.

Također, izbjegavajte prerađenu i rafiniranu hranu. Možete koristiti začine umjesto soli kada začinjavate povrće i nemasne bjelančevine. Vitamin B6 je koristan, jer značajno smanjuje količinu vode u tijelu. Ako takvo stanje postane trajno, liječnik vam može propisati odgovarajuće lijekove.

Simptomi nakupljanja vode u tijelu

Postoji mnogo simptoma kada je u pitanju nakupljanje vode u tijelu, od nadutosti i natečenosti do bolova i ukočenosti mišića. Tijelo koje se bori s viškom vode također može osjećati umor i letargiju. Neki simptomi zadržavanja vode u tijelu nisu opasni po život, ali su znak potencijalno ozbiljne bolesti. Može biti uzrokovana lošom prehranom, nedostatkom tjelesne aktivnosti i hormonalnim promjenama, primjerice prije mjesečnice. Žene također mogu osjetiti bolne grudi i natečene noge.

Kronične bolesti uključujući dijabetes, visoki krvni tlak, bolesti jetre i bubrega također utječu na vodu u tijelu. Ako dulje vrijeme patite zbog problema s vodom u tijelu, to može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema, poput zatajenja bubrega. Uznapredovala kronična bubrežna bolest koja nastaje kad bubrezi više ne filtriraju pravilno krv može dovesti do ozbiljnog zadržavanja vode.

Što uzrokuje nakupljanje vode u tijelu?

Zadržavanje vode često je uzrokovano neravnotežom u organizmu, ali može biti i posljedica bolesti poput visokog krvnog tlaka ili problema sa srcem. Drugi uzrok zadržavanja vode su hormonalne promjene. Žene su izloženije tom problemu osobito tijekom trudnoće i određenih faza menstrualnog ciklusa.

Povećane razine estrogena i progesterona povezane su s povećanim zadržavanjem vode kod žena. Početak menstruacije i oslobađanje jajne stanice također su vrijeme kada žene imaju problema s nadutošću i viškom vode u tijelu.

Prevenirajte nakupljanje vode u tijelu

Postoji nekoliko promjena načina života koje možete učiniti kako biste smanjili nakupljanje vode u tijelu. Jedna od takvih promjena je smanjenje unosa natrija. Konzumacija previše soli može uzrokovati promjenu elektrolita, uzrokujući zadržavanje vode. Povećani unos vode također može omogućiti vašim bubrezima da pravilno funkcioniraju i ispiru višak toksina koji se nakuplja u tijelu, piše MZSS.

Također biste se trebali pobrinuti za redovito vježbanje. Vježbanje pomaže u poticanju cirkulacije i usmjeravanju tekućine do izlučivanja, tako da će vježbanje smanjiti količinu vode zadržane u vašem tijelu. Osim toga, možete uzeti čaj od korijena maslačka ili čaj od koprive koji pomaže smanjiti vodu u tijelu. Još jedan korak koji možete poduzeti je konzultirati se s liječnikom. Vaš će liječnik moći dijagnosticirati i liječiti zadržavanje tekućine te utvrditi radi li se o ozbiljnijem medicinskom problemu.

NAKUPLJA VAM SE VODA U TIJELU? first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima