Sada je vrijeme da savladate novi recept za popularno jelo koje, uz dodatak par sastojaka postaje još kremastije i sočnije. Sir će se razvlačiti sa svakim zalogajem, zato pređimo na recept.
Sastojci:
1 pakovanje makarona
½ šolje neslanog maslaca
½ šolje brašna
6 šolja punomasnog mlijeka
5 šolja rendanog čedar sira
1 šolja kačkavalja
½ kašičice senfa u prahu
¼ kašičice luka u prahu
biber, so
Priprema:
Najprije zagrijte rernu na 200 stepeni. U šerpu sipajte vodu, posolite je i skuvajte makarone. Gotove makarone ocijedite i ostavite sa strane.
Vratite praznu šerpu na šporet i stavite na srednju vatru. Otopite maslac i dinstajte, povremeno mješajući, dok maslac ne prestane da prska, 2 do 3 minuta. Dodajte brašno i kuvajte, mješajući, dok smjesa ne postane glatka poput umaka, oko minut. Umiješajte i mleko. Pojačajte vatru na najjaču i pustite da lagano kuva uz stalno miješanje, a zatim odmah smanjite vatru na nisku i nastavite dinstanje 2 do 5 minuta. Sklonite šerpu sa šporeta.
Dodajte čedar, kačkavalj, senf u prahu, luk u prahu i začinite solju i biberom. Miješajte dok se sir ne otopi. Sipajte ocijeđenu tjesteninu, i miješajte dok se ne ujednači u sosu od sira. Premijestite u tepsiju ili posudu za pečenje veličine i pecite dok na rubovima ne popucaju mjehurići, 15 do 20 minuta. Poslužite odmah.
BONUS VIDEO: