back to top

OVO SVI ZNAJU DA NAPRAVE Makarone sa sirom na drugačiji način

Sada je vrijeme da savladate novi recept za popularno jelo koje, uz dodatak par sastojaka postaje još kremastije i sočnije. Sir će se razvlačiti sa svakim zalogajem, zato pređimo na recept.

Sastojci:

1 pakovanje makarona

½ šolje neslanog maslaca

½ šolje brašna

6 šolja punomasnog mlijeka

5 šolja rendanog čedar sira

1 šolja kačkavalja

½ kašičice senfa u prahu

¼ kašičice luka u prahu

biber, so

Priprema:

Najprije zagrijte rernu na 200 stepeni. U šerpu sipajte vodu, posolite je i skuvajte makarone. Gotove makarone ocijedite i ostavite sa strane.

Vratite praznu šerpu na šporet i stavite na srednju vatru. Otopite maslac i dinstajte, povremeno mješajući, dok maslac ne prestane da prska, 2 do 3 minuta. Dodajte brašno i kuvajte, mješajući, dok smjesa ne postane glatka poput umaka, oko minut. Umiješajte i mleko. Pojačajte vatru na najjaču i pustite da lagano kuva uz stalno miješanje, a zatim odmah smanjite vatru na nisku i nastavite dinstanje 2 do 5 minuta. Sklonite šerpu sa šporeta.

Dodajte čedar, kačkavalj, senf u prahu, luk u prahu i začinite solju i biberom. Miješajte dok se sir ne otopi. Sipajte ocijeđenu tjesteninu, i miješajte dok se ne ujednači u sosu od sira. Premijestite u tepsiju ili posudu za pečenje veličine i pecite dok na rubovima ne popucaju mjehurići, 15 do 20 minuta. Poslužite odmah.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima