back to top

Popularne znamenitosti u Zenici

Zenicu krase mnoge popularne znamenitosti, koje su mnogima već poznate.

Međutim, mnogi možda nisu svjesni koliko ustvari vrijede pojedine građevine, u kulturnom, historijskom i društvenom smislu.

Popularne znamenitosti u Zenici o kojima govorimo nastavku su Muzej Grada Zenice koje zauzima značajno mjesto u kulturnom i historijskom životu Zenice. Tu se odvijaju razne predstave i vodi vrlo lijep društveni i kulturni život.

Moći ćete pročitati o Sejmenskoj džamiji koja također pripada znamenitostima grada Zenice i koja je doživjela mnoga vremena. Tu je I Čaršijska džamija koja također prkosi vremenu.

Osim džamija, tu su Sinagoga, mnoge crkve kao što je Crkva Rođenja Presvete Bogorodice.

Posebno mjesto zauzima Bosansko Narodno Pozorište Zenice.

U nastavku čitajte o ovim popularnim znamenitostima grada Zenice, te svakako posjetite neku od njih.

Popularne znamenitosti u Zenici – Muzej Grada Zenice

Prelijepa građevina i znamenitost u Zenici jeste Muzej Grada Zenice. Ovaj muzej biste trebali posjetiti kada budete u Zenici. Ovo je naravno javna ustanova koja je osnovana davne 1966. godine

Muzej grada Zenice je javna institucija, osnovana 1966, a osnivač je bila tadašnja Opština Zenica.

Ovaj prelijepi muzej koji možete vidjeti u Zenici je jedan od općih muzeja. Neka od dijela, biblioteka, historijskih zbirki i slično bile su smještene na više lokacija kao što je recimo zgrada bivše Medrese.

Hadžimazića kući, Sinagogi i spomen-kući u Šerićima. Godine 1982. Muzeju u Zenici se priključila i gradska galerija zajedno sa svojim prostorom, odnosno Dom Kulture.

Inače, Muzej Zenica je bio redovno organizator raznih događaja, kao što su zapravo naučni simpozijumi I slično tome. Nažalost od 1992 do 1995. godine Muzej je bio na više lokacija, odnosno stvari iz muzeja, a sam je ostao bez tri objekta.

popularne znamenitosti u zenici
Popularne znamenitosti u Zenici – Muzej

Muzej grada Zenice djeluje u novoj zgradi, dakle od septembra 2007.

Novi  objekat izgrađen je zahvaljujući investiciji Općine Zenica, te finansijskoj pomoći Vlade ZE-DO kantona. Arhitektonsko rješenje nove zgrade muzeja je uradio  dipl. arh. Zvjezdan Turkić.

U ovaj muzej je uloženo mnogo novaca, ali su nakon dugo vremena mnoge stvari dobile svoje mjesto.

Sejmenska džamija

Sejmenska džamija je jedna od znamenitosti u Zenici koja svakako zaslužuje mjesto na ovom spisku.

Ona se sa haremom nalazi se u samom centru Zenice, u ulici Londža, u dijelu grada poznatom kao Sejmen, a koji se nalazi između naselja Jalija i Londža.

Kao I za većinu znamenitosti, ni za ovu nije poznata tačns godina izgradnje, već samo imaju pretpostavke, a to je da je sagrađena početkom 16. vijeka.

Isto tako, za ovu znamenitost se vežu razne priče i legende, a jedna od narodnih predaja jeste upravo u vezi gradnje.

Naime, vjeruje se da je ovu džamiju sagradio oficir janjičarske vojske koja se sastojala od pješadije – sejmeni. Riječ sejmen je nastala od perzijske riječi segban, a označava pripadnika turske janjičarske pješadije.

Tokom sedamdesetih godina 20. vijeka potpuno je promijenjen  unutrašnji raspored u džamiji, tako da je vremenom mijenjala izgled.  Između 1972. i 1976. godine trijem džamije je zatvoren staklom i drvetom te pokriven džamijskim krovom. Između 1996. i 2002. godine izgrađene su muška i ženska abdesthana i pomoćni objekti.

 U prostoru ispred novoga objekta podignut je novi, betonski šadrvan.

Zgrada džamije je građena od kamena debljine oko 90 cm. Od tesanog kamena sagrađena je i njena munara visine oko 25 metara.

Munara je završena konusnim šiljatim krovom. U haremu oko džamije, nalazilo se otprili30  nišana sa turbanima i bogatom ornamentikom, klesanih od domaćeg kamena iz Mošćanice. Danas se nalazi 13 nišana.

popularne znamenitosti u zenici
Popularne znamenitosti u Zenici – Sejmenska džamija

Sinagoga

Zgrada nekadašnje Sinagoge nalazi se u urbanoj zoni Zenice, između Stare čaršije i stambenih zona Pišća i Potoka, te je još jedna od znamenitosti na koju ćete naići.

Krajem 15. i početkom 16. vijeka dio sefardskih Jevreja, protjeranih 1492. godine iz Španije i Portugala, doseljavaju se i na područje Bosne i Hercegovine.

U Zenicu su došli oko 1750. godine. Nakon 1878. godine Zenicu naseljavaju i aškenaske porodice. Godine 1910.

U Zenici je živjelo 297 Jevreja. Do 1885. godine podigli su sinagogu pored čaršije, a nešto kasnije i groblje na periferiji grada.

Sadašnja Sinagoga u Zenici sagrađena je 1904. – 1907. godine. Dakle Sinagoga prkosi vremenu I možete je, dakle obići i vidjeti u čaršiji u Zenici.

popularne znamenitosti u zenici
Popularne znamenitosti u Zenici – Sinagoga

Ova Sinagoga služila je kasnije za druge svrhe pa je tako jedno vrijeme bila štamparija.. Od 1960. godine, objekat je služio kao magacin i kao prodavnica namještaja. Godine 1968. postignut je dogovor s Jevrejskom zajednicom Jugoslavije da se zgrada Sinagoge da na trajno korištenje muzeju Zenice.

Ovaj dogovor je prešao s Muzeja Zenice na instituciju Muzej Grada Zenice nakon rata 1992-1995. godine. Prizemlje objekta se koristi kao galerijski prostor za povremene i stalne likovne postavke, a na spratnoj etaži je depo muzeja.

Dakle, ova sinagoga je po mnogo čemu interesantna I do dan danas je očuvana u Zenici. Iako je vremenom mijenjala svrhu, odnosno namjenu,ostala je na kraju ono što jeste.

Kada prođete čaršijom Zenice, svakako možete tom prilikom vidjeti ovu znamenitost.

Tvrđava Vranduk

Tvrđava koja se uzdiže iznad Zenice je oduvijek budila pažnju I intereseovanje, I jedna je od najpopularnijih znamenitosti na ovom području. Mnogi dolaze da je posjete I osjete taj duh prošlosti. Ovo je zasigurno znamenitost koju vrijedi posjetiti.

Prema nekim od historijskih nagađanja izgrađena je  krajem 14. stoljeća na strateški vrlo važnom putu. Od osnivanja do 1463. godine, Vranduk je bio  banski, a zatim kraljevski grad, a I dan danas Tvrđava nije pala u zaborav.

Vranduk je prema nekim informacijama bio ustvari  jedini utvrđeni grad u župi Brod, jednoj od 7 župa srednjovjekovne Bosne.

Tvrđava Vranduk je zasigurno blago Zenice I okoline, i svakako da zahtjeva povremeno uređenje kako bi se sačuvala od propadanja, što je vremenom neminovno.

Neke od poznatih informacija su da je brat kralja Tomaša, Radivoj, u dokumentima spomenut kao  ”knez od Vranduka”.

popularne znamenitosti u zenici
Popularne znamenitosti u Zenici – Vranduk

Veće trgovačko–obrtničko naselje izvan bedema je nastalo u selu Varošišću, oko 2,5 km udaljeno od utvrđenja u Vranduku. Tu su  prema nekim podacima franjevci utemeljili samostan i sredinom 15. stoljeća sagradili Crkvu sv. Marije.

Tvrđava Vranduk je posebno, značajno mjesto u Zenici i zasigurno jedna od znamenitosti koju trebate vidjeti I posjetiti. Osim ove tvrđave tu su još neke razne znamenitosti o kojima možete pročitati u nastavku.

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice

Ovo je jedan od najstarijih pravoslavnih hramova na području centralne Bosne.

Izgled, odnosno oblik koji možete vidjeti danas, zapravo je takav od davnina, te je ova crkva uspjela preživjeti sve teže okolonsti. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Ovaj hram sagrađen je ustvari na ostacima crkve iz 1. stoljeća, kada su se ustvari počele graditi crkve na ovim područjima.

Ukoliko budete u Zenici možete vidjeti upravo ovaj hram.

popularne znamenitosti u zenici
Popularne znamenitosti u Zenici

Sultan Ahmedova džamija – Čaršijska džamija

Ovo je još jedna od znamenitosti u Zenici, Ova džamija je još nazvana Čaršijska džamija. Ova džamija je kao I mnoge druge znamenitosti doživjela razna iskušenja vremena, ali je nekoliko puta obnovljena.

Iznad ulaza nalaze se podaci gdje je navedena godina i obnovitelj džamije — Abdulah Aziz han, praunuk sultana Ahmeda III (1703—1730) koji je podigao objekat Čaršijska džamija.

Ova džamija krasi Zenicu, kao I mnoge druge znamenitosti koje možete vidjeti u blizini.

Iz jednog dokumenta na turskom jeziku iz 1849/1850. godine, bilo je uređenje Čaršijske džamije za vrijeme vladavine sultana Abdula Medžida. Sultan Ahmedova džamija je ponovo obnovljena 1872. godine, nakon velike poplave koja se desila u Zenici 1869. godine.

Isto tako 1914. godine i nakon toga 1986/1987. godine, kada su izmijenjene elektroinstalacije, rekonstruiran krov i strop.

Dakle ova džamija je doživjela mnoga vremena, okolnosti, obnove, ali i dan danas je u Zenici, prkosi vremenu.

Vrijedi vidjeti i posjetiti ovu znamenitost ako se zadesite u Zenici.

popularne znamenitosti u zenici
Popularne znamenitosti u Zenici – Sultan Ahmedova džamija

Bosansko Narodno Pozorište

Ovo pozorište u Zenici je osnovano davne 1950. godine te je danas sastavni dio kulturnog života u Zenici.

Ovdje se redovno odvijaju razne predstave, te građani Zenice, ali I okoline imaju jedan dobar vid dešavanja, zabave, opuštanja, ali i edukacije.

 Repertoar pozorišta je sastavljan s ciljem da bude savremen, odnosno prilagođen današnjem vremenu I potrebama. Postavljana su djela najznačajnijih svjetskih dramatičara, te brojnih bosanskohercegovačkih i južnoslavenskih autora.

Bosansko Narodno Pozorište u Zenici je danas već mnogo poznato pozorište te je dobilo mnoge nagrade i priznanja.

Prezentirajući vrhunska teatarska ostvarenja, Bosansko Narodno Pozorište Zenica je učestvovalo i bilo laureat na brojnim teatarskim festivalima, smotrama i susretima na prostorima bivše Jugoslavije.

Pozorište je gostovalo u Crnoj Gori, Češkoj, Hrvatskoj, Italiji, Kazahstanu, Makedoniji, Njemačkoj, Poljskoj, Sloveniji, Srbiji i Vojvodini. Pozorište je dobilo brojene nagrade i društvena priznanja.

Tokom jedne godine izvodi se od 9 do 11 predstava koje je namjenjeno publici različitih uzrasta tako da svako može pronaći nešto za sebe.

Dvije do tri predstave namijenjene su djeci i omladini, ostatak odrasloj publici.

Bosansko Narodno Pozorište Zenica je tu za za njegovanje i čuvanje bosanskohercegovačkog književnog i dramskog naslijeđa.

Posebna pažnja se poklanja dramatizacijama značajnih domaćih i stranih proznih djela, te poticanju mlađih glumaca.

S razlogom Bosansko Narodno Pozorište Zenica danas sa razlogom je jedna od znamenitosti koju trebate vidjeti I posjetiti.

Za kraj možemo slobodno napisati da Zenica ima mnoge znamenitosti koje prkose vremenu, koje su prošle mnoge borbe, ali i dan danas su tu, u skoro istom stilu i obliku.

Zenica se može pohvaliti zaista predivnim građevinama, odnosno objektima, kao I kulturnim institucijama, a građani trebaju sve više cijeniti ovakve znamenitosti.

Pročitajte i ove članke:

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima